TV

’Slå igenom i Finland? Jag tar det jag får’

Av: 

Anton Assarsson

TV

Karaktären "Jarmo” har blivit stor i Finland

Ett ögonblick, Johan ­Petersson, 45, ­komiker, vars karaktär ”Jarmo” blivit en dunder­succé i Finland där humor-programmet ”Bastuklubben”, med den råbarkade finnen i huvudrollen, snart ska börja sändas.

– Det är mycket märkligt. Jag har väl inte haft drömmar om att slå utomlands, men i så fall skulle det ha handlat om USA eller Frankrike eller Tyskland. Finland har jag aldrig sneglat på, men jag tar det jag får.

”Öppet mål”

Hur gick det till?

– Jag vet inte, det började med att jag ville driva med den där K-Rauta-reklamen, där de går rakt på den manliga potensen. Öppet mål, tänkte jag. ­Sedan hamnade sketchen i Finland och jag fick göra intervjuer i morgon- och kvällstidningar och prata om hur det stod till med den finska manligheten.

Beskriv den finske mannen.

– Schablonbilden är just det här att man inte ska klaga, man ska inte prata känslor, man ska tåla sprit och man får gärna ha en kniv till hands. Och framför allt att man sitter kvar längst i bastun. Det är något de med finska rötter skojar om själva, så det har jag haft med mig ­hela min uppväxt.

”Vi bjuckar på det”

Och finländarnas bild av svenska män?

– Att vi är bögar. Homo­sexuella. Att vi klär oss och beter oss homosexuellt. Och det är ju okej med oss, eftersom vi vet bättre, vi bjuckar på det.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En härlig, skummig, ofiltrerad Kellerbier.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert: