Filmtips 7 augusti

Foto: HALLMARK ENTERTAINMENT
Daryl Hannah och Christopher Reeve i modern tv-version av Hitchcocks klassiker.
TV

Fönstret åt gården?

I Alfred Hitchcocks version från 50-talet av thrillern hade fotografen James Stewart brutit benet och satt vid sitt fönster. Han misstänkte att en granne begått ett mord.

Nu är det Christopher Reeve som har huvudrollen som Jason Kemp, en ensam invalid som spionerar på sina grannar och försöker övertyga polisen om att en av hyresgästerna mördat sin hustru.

Och Reeve sitter i rullstol på riktigt sedan en ridolycka i maj 1995.

Daryl Hannah spelar sjuksköterskan som faller för honom.

Reeve spelar inte bara huvudrollen utan har också producerat filmen. Att den skulle bli av var långt ifrån självklart. Reeve nobbade det första manuset som han tyckte var för sentimentalt och medicinskt felaktigt.

Men efter att ha skrivit om det utifrån sina egna erfarenheter blev han nöjd.

En av scenerna visar en sovande Kemp i sjukhussängen. Plötsligt lossnar en av slangarna till respiratorn och Kemp vaknar.

Oförmögen att andas på egen hand försöker han påkalla hjälp på det enda sätt han kan: genom att smacka med tungan. Reeve råkade ut för en liknande situation en kort tid efter sin ridolycka.

Rollen som Stålmannen är hans mest kända före olyckan.

Han spelade också politiker i "Återstoden av dagen". (Rear window, 1998)

TV 3

21.00

Frequency - livsfarlig frekvens

Utspelas både på 1960-talet och nu. En polis ( Jim Caviezel) får radiokontakt med sin pappa ( Dennis Quaid), en brandman som dog på jobbet. Mental tidsresa där de gemensamt jagar en mördare. (2000)

TV 1000

20.00

Björnen

Fantastiskt av fransmannen Jean-Jacques Annaud att lyckas berätta den här filmen om björnar som dresserats att följa manus. Om ett barn på flykt som träffar en gammal björn och deras vänskap. (L"Ours, 1988)

Canal+ Gul

16.35

I samlarens spår

Hyfsad thriller om jakten på en seriemördare med Denzel Washington och Angelina Jolie i huvudrollerna. Välgjord, bäst om man inte läst boken. Även med Queen Latifah, Michael Rooker och Mike McGlone. Regi av Phillip Noyce. (The Bone collector, 1999)

TV 1000

18.00

Trollbunden

Krystad intrig i thriller på mentalsjukhus. Sevärd för att det är Hitchcock, Ingrid Bergman och Gregory Peck, även om de sistnämnda ser lite vilsna ut ibland.

Vid den här tiden blev Hitchcock väldigt fascinerad av olika psykiska problem, och här handlar det om psykoanalytikern (Ingrid Bergman) som blir kär i sin chef (Gregory Peck). Hon jobbar med hans minnesproblem.

Vad döljer sig för hemligheter? Och vad är det för obehag han känner kring parallella linjer?

Här finns också drömsekvenser skapade av konstnären Salvador Dalí. Hitchcock själv skymtar som så ofta i sina filmer. Efter cirka 40 minuter kommer han ut ur en hotellhiss med en fiol.

"Trollbunden" är ett tacksamt ämne för parodi.

I Mel Brooks "Det våras för galningarna" skojade han just med klassiska Hitch-cockfilmer. (Spellbound, 1945)

SVT 1

21.45