Folk har hotat mig med kniv

TV

Sjöng inte om nallen - då gick mannen till attack

Hans populäraste sång är ”Teddybjörnen Fredriksson”.

På en konsert valde Lasse Berghagen att inte framföra den.

– Efteråt hotades jag med kniv mot halsen, säger han.

Foto: MATTIAS CARLSSON
MISSADE FAVORITLÅTEN När Lasse Berghagen inte sjöng "Teddybjörnen Fredriksson" på en konsert i Piteå, brusade en man upp och tvingade honom att framföra låten i baren efteråt. Under knivhot.

Aftonbladet träffar allsångsstjärnan efter hans hemliga medverkan under Tomas Ledins konsert under gårdagskvällen. Han är nöjd och hyllar publiken.

– Alla sa bara ”wow” när jag kom in. Det var otroligt kul. Men samtidigt är det viktigt att lyssna på dem som lyssnar.

Det sista vet Lasse i dag.

Under många år har hans folkkära ”Teddybjörnen Fredriksson” varit ett extranummer under hans spelningar. Och den blir lika uppskattad varje gång.

Drog kniv

Men en gång, vid en spelning på Piteå havsbad, sjöng aldrig Lasse Berghagen om sin omtyckta nallebjörn. Det fick oanade konsekvenser:

– Ja, folk har hotat mig med kniv. Efter den spelningen stod jag i baren då en man kom fram och satte en kniv mot min hals. ”Nu sjunger du Teddybjörnen, annars jäklar”, sa han.

Sjöng vid bardisken

Det visade sig att ”Teddybjörnen Fredriksson” var mannens favoritsång. Dessutom hade han åkt i en herrans massa mil för att få höra just den låten.

Det slutade med att Lasse fick sjunga vid bardisken med en öl i ena handen. Mannen blev nöjd och allt blev till slut frid och fröjd.

Själva Teddybjörnen följer alltid med på konserterna. Han sitter på en stol bakom Lasse på scenen. I och med populariteten är säkerheten också hög kring själva nallen. Under nätterna är den till och med inlåst i en larmad glasmonter. Låten skrevs när Lasses äldsta dotter Malin var fyra år. På frågan om han aldrig tröttnar på att framföra den blir svaret:

– Det är märkligt, men den har blivit en del av livet.

Daniel Nyhlén