Klassisk sommarrepris

Att angöra en brygga

Svensk sommarklassiker. Gick alltid i repris på sommaren på den tiden när filmer gick i repris på sommaren. Nu finns de på video och sommaren är en ny högsäsong, med start strax efter midsommar. Precis som i USA.

Hans Alfredson och Tage Danielsson gjorde den här älskvärda historien om en kräftskiva där allt inte går som planerat. Alfredson spelar en tjurig fiskargubbe på den lilla skärgårdsön, folkilsk och besatt av Greta Garbo.

Bland gästerna finns Gösta Ekman, Birgitta Andersson, Monica Zetterlund, Lars Ekborg och Hatte Furuhagen.

Lasse Färnlöf skrev den fina musiken som också den blivit en jazzig sommardoftande melodi med ackord mellan moll och dur.

Mycket rolig och tål att ses om och ses om. Har dessutom en liten sensmoral - men den kanske förefaller obegriplig i detta mobiltelefonins tidevarv. (1965)

SVT 1 15.50

Örnnästet

Andravärldskrigsfilm som blandar action med deckarspänning. Clint Eastwood och Richard Burton är det omaka radarparet som ska ta sig till ett viktigt tyskt fäste för att frita en person. Lurig intrig efter Alistair MacLeans thriller. (Where eagles dare, 1968)

TCM 22.00

Åklagarens vittne

Ännu en klassiker i SVT:s fina serie med mästerverk av Billy Wilder som gick bort nyligen.

Det här är en rättegångsfilm, tät, underhållande och överraskande.

Utspelas i Old Bailey i London och bygger på en pjäs av flitiga Agatha Christie. Tyrone Power spelar mannen som åtalats för mord, men den stora stjärnan är Charles Laughton som försvarsadvokat. Marlene Diet-rich spelar ett vittne, så det blir rejäl stjärnglans i den här svartvita thrillern.

Fyra Oscarsnomineringar, bland annat för Charles Laughton och i en biroll hans riktiga hustru Elsa Lanchester. (Witness for the prosecution, 1957)

SVT 2 23.05

Publisert: