Inga tjejer – när tittarna får välja

Av: Johan Edling

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4: ”Man kan tänka sig att kvinnor i större utsträckning röstar på männen”

1 av 4

Damerna först.

Utröstade, alltså.

Det är det som gäller i höstens tv-tävlingar.

Vi har frågat tv-kanalerna vad de tror tjejslakten i rutan beror på.

I lördags tog Josefine Sundström sina sista skär i ”Stjärnor på is” i TV4.

Nu det en ren grabbfest med Jesper Blomqvist, Tony Irving, Markus Fagervall och Lars Frölander kvar i isdanstävlingen.

Dagen före tvingades Anna Bergendahl gråtande lämna TV4:s ”Idol 2008”. Där tar nu Alice Svensson som ensam tjej kvar upp kampen mot killtrion Kevin Borg, Robin Bengtsson och Johan Palm.

I SVT:s ”Dansbandskampen” kan ingen rubba storfavoriterna Scotts och Larz-Kristerz.

Både killar och tjejer har försökt. CC & Lee, med två kvinnliga sångare, hyllades av läsarna och aftonbladet.se:s dansbandsbloggare Michael Nystås i det femte programmet. Men när programledaren Peter Settman läste upp röstresultatet var det bara att rulla ihop kablarna och åka hem för tjejerna.

Vi har frågat TV-kanalerna själva vad de tror tjejslakten beror på.

Magnus Karlsson Lamm, producent för ”Stjärnor på is” i TV4

Alla tjejer är utröstade i "Stjärnor på is”, vad beror det på?

– Jag har inte på något sätt gjort någon analys av tittarsiffrorna, men om man ser snabbt på det skulle man kunna tänka sig att det är många kvinnor som tittar och att kvinnor i större utsträckning röstar på männen. Det är ju någontig som gör att det bara är killar kvar. Jag tycker till exempel att Josefine var väldigt duktig senast, och vi har fått många mejl från tittare som också tyckte det.

Är det här något ni tänker på?

– Vi ser ju vad som händer och kan tycka att det vore roligt med en utveckling med en större mix som det är sammansatt från början, men samtidigt är vi oerhört ödmjuka inför våra tittare som röstar.

Gunilla Nilars, projektledare för ”Dansbandskampen” i SVT

Tjejerna har svårt att ta sig vidare i ”Dansbandskampen”, vad beror det på?

– Jag tror att det oftast är tjejer som ger uttryck för sin uppskatttning för killar än tvärtom. Det är synd att tjejerna inte röstar för att stötta varandra i stället.

Är det här något ni tänker på?

– Vi är ledsna för det men vi kan ju inte gå in och ändra röstningen. Jag kan erkänna att vi letade med lupp för att få med rena tjejband i tävlingen, och vi har haft med ett par, men dansband är ju en mandominerad värld och vi kan inte ändra verkligheten. Ofta är det en sångerska och resten av bandet är killar.

Lili Assefa, pressansvarig för ”Idol 2008” i TV4

Bara en tjej kvar i årets ”Idol”, vad tror du det beror på?

– Det där går upp och ner. 2005 var det en tjej och en kille i final, och förra året hade vi två tjejer i final. Det är så pass breda program så det går inte att generalisera och säga att ”det är bara småtjejer som röstar”, det är ju svenska folket som röstar. Nu har ju flickfavoriten Johan hängt löst, till exempel.

Publicerad: