Victoria höll sin diagnos hemlig

”Top model”-profilen avslöjar: Jag har aspergers syndrom

Hon diagnostiserades för aspergers syndrom vid sex års ålder.

Men Victoria Eriksson, 23 tog revansch på livet och blev känd som”Top model”-Victoria.

– Det blev en chock för mig när juryn klagade, säger hon.

Juryn ber henne att titta dem i ögonen.

Men Victoria Eriksson flackar med blicken.

Vid varje möte med ”Top model”–juryn tvingas hon höra att hon ska jobba på sin sociala kompetens till nästa vecka, men inom henne pågår en kamp ingen vet om.

Victoria är född med aspergers syndrom.

– För fem år sedan hade det här varit omöjligt. Jag hade aldrig varit i den mognadsgraden för att kunna ta mig fram och fungera i ett sånt här sammanhang. Och ingen annan hade trott det heller, säger hon.

Skoltiden var svår

Sex år gammal visade Victoria inget som helst intresse för socialt umgänge och pratade knappt med någon. En läkare gav henne diagnosen aspergers syndrom.

– Skolåren var ingen lätt tid för mig. Jag var väldigt ensam och hade svårt att prata.

Nitton år gammal rev hon ner alla trygghetsmurar och flyttade till Stockholm. Ensamheten i Luleå blev för mycket och hon tvingade sig själv in i sociala sammanhang.

– Jag pluggade till make up-artist och på universitet. Jag behövde en nystart. Jag ville visa att jag klarar det som jag inte klarade när jag var yngre.

Så kom ”Top model” in i bilden.

”Scenerna klipptes bort”

I ett hus med tio tjejer i Los Angeles hade hon ingen chans att komma undan.

– Juryn klagade på att jag inte tog ögonkontakt och att jag hade vissa rörelsemönster. Det klipptes bort för tittarna, men det blev en chock för mig att höra eftersom det inte var något jag kunde förändra på en vecka. Jag har svårt med ögonkontakt.

Tjejerna i ”Top model” förblev ovetande om Victorias diagnos.

– Jag vill att människor ska se mina styrkor och mina svagheter innan de sätter en diagnos på dem.

Men nu har hon bestämt sig för att bryta tystnaden.

– Motgångarna har gett mig en vilja att bli bättre. Jag vill visa att det går att göra saker som inte anses fungera för en människa med aspergers. Många blir nog ganska chockade av att se den utveckling jag har gjort.

Victoria Karlsson flackar med blicken.
Victoria Karlsson flackar med blicken.

Har eget märke

Namn: Victoria Eriksson. Ålder: 23. Familj: Mamma, lillasyster och pojkvän. Bor: Stockholm, ursprungligen från Luleå.Yrke: Administratör på Fortum, modell och designer för egna märket ”Pomp-a-dour”. Aktuell: Som deltagare i ”Top model” på TV3.

Aspergers syndrom

Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. En människa med aspergers har nedsatt social kompetens och kan inte föra sig efter sociala regler i samhället. Många med asperger har specifika intresseområden som de blir väldigt duktiga inom.

Publisert: