Foppas 13 glasögon i ”Mästarnas mästare”

TV

Kristoffer Bergström om vad som stal fokus i tv-succén

1 av 16

Första mästarhalvan har tävlat klart för den här gången och mest kommer jag sakna Peter Forsberg...

...

... s glasögon.

Slutligen kom Caroline Ek till sin rätt.

Gruppens muskelknippe var halvdan de tre första avsnitten, men hennes grova armar passar bättre för barr än simning, de kvicka fötterna är lämpligare för hopprep än löpning. Två grensegrar räckte för att säkra kickboxaren en välförtjänt plats i semifinalen.

Dit gick också Peter Forsberg efter ännu en veckas goda insatser. Råstyrkan och inställningen är föga överraskande, men Flopens – han kallas så, inte Foppa – taktiska snille imponerar. Det går en rak linje från hans skoltitel i luffarschack till Mästarsegrarna i nimbi och tactagon.

Fast vi ska väl vara ärliga mot oss själva.

Det som sticker ut mest i år är inte att en sportkille kan sporta. Det anade vi. Men vem hade trott att Peter Forsberg hade ett sådant intresse för glasögon? Av detta märktes intet under den aktiva karriären, men nu ståtar han i nya glajjor i var och varannan scen.

För noggrannhetens skull ser jag om de fyra episoderna och pausar vid varje nytt brillpar. I första avsnittet bär han fem olika varianter av bågar och skalmar. I andra blir det tre par, i tredje är han uppe på fem igen för att i det senaste, lite mulna avsnittet stanna på två.

Jag fotar av de femton paren, lägger bilderna bredvid varandra och stryker dubbletterna. De visirliknande jättarna återkommer, samma sak med de transparenta pilotbrillorna.

I övrigt får jag det till tretton unika par. Alla är stiliga på sitt sätt, men vackrast är summan av dem. Peter gillar att vara snygg i tv och anstränger sig vida mer än de andra deltagarna.

Solglasögon har stark laddning. Professor Vanessa Brown på Nottingham Trent University analyserade dess betydelse i en studie 2011 och fann att mörka glas genomgående användes i popkulturen (hos Terminator, Neo och Kanye West, exempelvis) för att antyda att bäraren är stark, fritänkande och regelbrytande.

– Genom att täcka ögonen framstår vi som bortkopplade från kaoset, antingen obrydda eller överlägsna modets galna takt. Detta relaterar direkt till en strävan efter en konsekvent personlighet (...) i en föränderlig värld, hävdar professor Brown.

Kanske är det exakt vad Peter Forsberg vill signalera, eller så vill han bara vara fin.

I så fall lyckas han.

ARTIKELN HANDLAR OM