Sista ”Lost”- avsnittet sänt

TV

Blandade känslor när serien tog farväl – OBS: LITEN SPOILERVARNING om du tänkt se sista säsongen!

Foto: ”Lost”-skådespelarna har kommit avslutat sin resa.

Nu är det över.

I natt sändes det sista avsnittet av ”Lost”.

Men åsikterna om slutet var bra eller dåligt går isär.

Efter 121 avsnitt tog tv-serien ”Lost” farväl i natt, svensk tid.

Det allra sista dubbelavsnittet sändes samtidigt i USA, Storbritannien och sex andra länder.

Slutet på serien, känt för sina mysterier och tvära kast, har varit ämne för en livlig diskussion i olika forum och fansajter på internet inför nattens final.

Seriens skapare Damon Lindelof och Carlton Cuse hade innan avslutningen flaggat för att alla frågor inte skulle besvaras i avslutningen. Men fansen som följt serien under de sex säsongerna hoppades nog äntligen få reda på hur det slutade för de överlevande i flygkraschen som hamnade på en öde ö.

Så, fick tittarna svaren de ville ha? Fick långköraren en värdig avslutning?

Både och, enligt tv-krönikörer och fans runt om i världen.

”En vinnare”

”Var det här slutet på ’Lost’? Ni måste skämta”.

Så inleder NBC:s Ree Hines sin krönika.

– De som hoppades få alla sina frågor besvarade kan ha blivit besvikna. De som hoppades på en trovärdig förklaring på det alternativa verklighets-dilemmat var, ja, för dem räcker ordet besvikelse inte till. Men om någon trånade efter ett slut som delvis gör dig tillfredställd och delvis gör dig rasande så var söndagens avsnitt en vinnare, skriver Ree Hines.

The Daily Telegraphs krönikör Michael Deacon kallar slutet inte helt logiskt, men rafflande.

– Det kommer att krävas en hel del vansinnigt och förmodligen meningslöst tankearbete nu. Och utan tvekan en andra genomtittning av samtliga sex säsonger. Slutet var inte helt solklart. Och inte helt logiskt. Men totalt rafflande, skriver Michael Deacon.

Hyllar slutet

LA Times tv-recensent Mary McNamara tycker att slutet inte levde upp till förväntningarna som byggts upp under fem tidigare säsongerna, skriver The Daily Telegraph.

– Det kunde ha varit värre. Allt kunde bara ha varit en dröm, tillägger hon.

Maureen Ryan, skribent i Chicago Tribune hyllar serien hon har svårt att släppa taget om.

– Slutscenen var en hymn, ett känslosamt och renande farväl, det var en vacker återförening och ett testamente till det serien handlade om.

”Fem stadier av sorg”

Foto: Sarah Silverman grät.

Självklart har slutet diskuterats flitigt även av ”Lost”-fansen.

– Jag vet ine om jag gråter för att det var så vackert eller för att jag är sorgsen att det är slut. Tack ”Lost” för sex fantastiska år, twittrade den amerikanska komikern och skådespelerskan Sarah Silverman.

– Jag tror att det största problemet med ”Lost”-finalen är att det finns två sorters fans; de som mest gillar karaktärerna och de som mest gillar mysteriet. Jag tror att mysterie-fansen blev mest missnöjda, skriver ett fan på Twitter.

En annan skriver:

– Jag gick just igenom fem stadier av sorg. Jag accepterar slutet och alla hål i historien som följer med det. Det var ett vackert slut.

I juli sänds det sista ”Lost”-avsnittet i Sverige.