Underhållande mordmysterium av slit och släng-typ

”The flight attendant”.
”The flight attendant”.

TV-RECENSION En flygvärdinna vaknar upp bakfull på ett hotellrum med en enorm minneslucka, blod på händerna – och en mördad man i sängen.

Vem har haft ihjäl honom? Vem vill sätta dit henne? Eller är det hon själv som är mördaren?

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The flight attendant
HBO Nordic
Del 1-4
Av Steve Yockey, med bl a Kaley Cuoco, Michiel Huisman, Michelle Gomez, Rosie Perez, Zosia Mamet, T R Knight, Merle Dandridge, Colin Woodell, Nolan Gerard Funk.


THRILLERMYSTERIUM Den börjar inte speciellt lovande, med en parad av klichéer. Men ”The flight attendant” – en miniserie i åtta delar från den nya amerikanska streamingtjänsten HBO Max, med ”The big bang theory”-stjärnan Kaley Cuoco i huvudrollen – har fler tricks på lager än man kan tro vid en första anblick. Och utvecklar sig snart till en både kreativ och underhållande thrillerbagatell med viss Hitchcock-känsla, snygga retroinfluenser, och ett angenämt stråk av svart humor.
Chris Bohjalians bok med samma namn ligger till grund, och Cuoco spelar Cassandra ”Cassie” Bowden. En flygvärdinna och funktionerande alkoholist, som träffar den stilige främlingen Alexander ”Alex” Sokolov (Michiel Huisman) i första klass-kabinen på väg till Bangkok – och efter en lång och blöt kväll i den thailändska huvudstaden vaknar upp på ett hotellrum med en avgrundsdjup minneslucka. Och en mördad Alex bredvid sig i sängen.
Hon flyr instinktivt i panik, men FBI-agenter nosar snart upp henne. Och medan de utreder saken närmare, ägnar sig Cassie, hela tiden på gränsen till nervsammanbrott, åt sina egna efterforskningar, samtidigt som fragmentariska minnen från kvällen kommer tillbaka och något sorts barndomstrauma börjar framträda för tittaren.
Cuoco spelar yvigt, men det funkar i det här sammanhanget, och i biroller ser vi stabila insatser av bland andra Rosie Perez som kollega, Zosia Mamet som jurist och bästa vän, T R Knight som bror och Michelle Gomez som mystisk elaking.
Huisman är också ständigt närvarande, då ett av seriens berättartekniskt finurliga grepp är att låta Cassie och Alex ”träffas” kontinuerligt, i Cassies allt mer förvirrade huvud.

Ett flitigt användande av split screen-teknik ger serien puls och visuell flärd och ett nervöst ledmotiv av Blake Neely förstärker effektivt känslan av paranoia.
”The flight attendant” är långt ifrån perfekt och på många sätt för mycket – men också kul. En slit och släng-serie.


”The flight attendant” har premiär på HBO Nordic den 26 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE