Barry Jenkins

En överväldigande serie om slaveriet

”The underground railroad” är ett mästerstycke

Av: 

Karolina Fjellborg

Thuso Mbedu i ”The underground railroad”.
Thuso Mbedu i ”The underground railroad”.

TV

TV-RECENSION Barry Jenkins ”The underground railroad” är mäktig på gränsen till övermäktig. Så se den med omsorg.

Men se den.

Betyg: 5 av 5 plus
The underground railroad
Miniserie i tio delar
Av Barry Jenkins, med bl a Thuso Mbedu, Joel Edgerton, Aaron Pierre, Chase W Dillon, Justice Leak, Damon Herriman, Lily Rabe, Peter Mullan.


Amazon släpper samtliga tio delar samtidigt av Barry Jenkins (”Moonlight”, ”If Beale Street could talk”) serie baserad på Colson WhiteheadsDen underjordiska järnvägen”. En bok från 2016 i vilken författaren lät verklig brutal och skamlig amerikansk historia möta spekulativ fiktion, genom att förvandla den ”underjordiska järnväg” – som i verkligheten var ett sorts nätverk organiserat av slaverimotståndare som ville hjälpa slavar att fly från sydstaterna – från en metafor till en faktisk, fysisk järnväg.
Men med sina tio långa, tunga och ofta långsamma avsnitt, sitt brutala innehåll och sina storartade visuella kvaliteter, är den för överväldigande, för smärtfylld, för påkostad – och för bra – för sträcktittning.

I det första avsnittet, som delvis påminner om Steve McQueens Oscarsvinnande film ”12 years a slave”, träffar vi Cora (Thuso Mbedu) på en plantage i Georgia, där hon och de andra slavarna utsätts för en sådan rå sadism att hon, efter att först ha tvekat, bestämmer sig för att ta risken och fly och söka friheten tillsammans med vännen Caesar (Aaron Pierre).

Chase W Dillon och Joel Edgerton.

Följer gör sedan en serie avsnitt som man inte direkt kan kalla för fristående, men däremot för väldigt olika, tydligt avgränsade kapitel, där Cora färdas från plats till plats, möter nya människor, genomlider skiftande fasor och konfronteras med olika skrämmande sidor av den amerikanska rasismen. Allt medan slavfångaren Ridgeway (Joel Edgerton), som en gång misslyckades med att ta fast hennes mamma, jagar henne som en besatt tillsammans med sin skyddsling Homer. En före detta slavpojke i propra kläder och hatt, som spelas så bra av lille Chase W Dillon att han blir den allra största scentjuven i en serie full av starka rollprestationer.

”The underground railroad” är en krävande men storslagen tv-serie. En både grym, poetisk och vacker sorts magisk realism, där gränsen är flytande mellan fantasi och verklighet, och ondskan och lidandet står i bjärt kontrast till skönheten i miljöerna.

Speltiden hade förmodligen, med fördel, kunnat kapas med någon timme. Men det finns samtidigt en poäng med att Jenkins låter sin berättelse ta tid, andas och ibland nästan helt stanna upp.

Då och då tittar människor, någonstans mellan döda och levande, mellan drömmar, verklighet och minnen, bara tysta in i kameran. Som spöklika påminnelser om en synd som fortfarande hemsöker USA.


”The underground railroad” har premiär på Prime Video den 14 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken


Publisert:

LÄS VIDARE

Plötsligt är de överallt – serierna med stake i

ÄMNEN I ARTIKELN

Barry Jenkins

Tv-serier

Joel Edgerton

Tv-recensioner

Amazon