Mia Parneviks nya hälsosamma liv: ”Vill chocka kroppen”

Efter hälsokrascherna: ”Nu ska jag välja bättre”

1 av 3
TV

Mia Parnevik har slarvat med sin kropp.

Nu tar hon krafttag med både träning och kost – för att må bättre.

– Jag är 49 år och vill leva i hundra år till, säger hon.

Mia Parnevik, 49, har haft en turbulent hälsoresa de senaste åren.

För fem år sedan opererade hon bort livmodern och äggstockarna av rädsla för cancer. För något år sedan hamnade hon på sjukhus med en migränattack som var så kraftig att läkarna misstänkte hjärnblödning.

– Då såg de att jag hade högt blodtryck och både det ena och det andra. Sedan jag tog bort livmodern har jag gått upp stadigt i vikt och inte tagit hand om mig och tränat ordentligt. Jag har varit slarvig och lite för överviktig. Nu gör jag detta offentligt och inspirerar kanske någon. Jag är 49 år och vill leva i hundra år till höll jag på att säga.

Vill chocka kroppen

Sedan ett par veckor tillbaka har hon skurit ner på kosten och satsat på att röra på sig. Resan dokumenteras i henne sociala medier och görs i samarbete med ett viktminskningsföretag som även guidar henne inom träning och kost.

– Det var ett fantastiskt sammanträffande, nu ska jag ska välja bättre. Jag kör en ganska strikt diet i tre veckor och tränar. Jag reser ganska mycket, då är det lätt att man tar Burger King men nu tar jag mina shakes i stället för en fet hamburgare. Och en morot i stället för en fet kaka, och kanske välja protein och sallad framför bröd, ris och pasta och dricker citronvatten. Jag får hjälp av en dietist för att välja bra välbalanserad kost.

Viktminskningsshaker kritiseras ju ibland för att vara onödiga jämfört med en balanserad bra kost. Vad säger du om det?

– Om man behöver typ som mig, sätta kroppen i chocksystem fungerar shakerna ganska bra. Man minskar magsäcken och ser resultat ganska snabbt.

Tränar ihop med Jesper

Från att tidigare ha tagit ”the easy way out” ser hon nu till att röra på sig.

– Man har kunnat ta den där extra kakan eller bullen och skitit i att träna. Vi har haft fullt upp och haft mycket människor hos oss, då tar man gärna fram chipsen och massa gottigott. Det ska vi fortfarande ställa fram, men också mer grönsaker och frukt, säger hon.

Vad gäller träning får hon hjälp av maken.

– Jesper tränar flera gånger om dagen, när han är hemma tränar vi ihop. Vi cyklar 3–4 mil tre gånger i veckan och sedan har jag en pt. Man mår ju bra av att träna, vad du gör är upp till dig. Det är ett val man gör hela tiden: ska jag ta trappan i stället för hissen, eller cykeln i stället för bilen.

Stödet från övriga familjen är stort.

– De älskar alla att träna och tycker att det här är bra, de vill att jag ska må bra och stöttar mig. Det är jäkligt härligt, säger hon.

Hon känner redan av resultat.

– Jag mår bra, jag känner mig lättare och känner att jag klarar av det mer än tidigare. Jag tycker inte att vikten är det viktiga; hälsan, orken och energin är det viktiga. Men jag har gått ner några kilo och då blir man ju glad, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parneviks

Kost

Träning