Hiphopsåpa, livskris i Mellanvästern och klassisk deckare

Publicerad 2022-01-18

”Queens”, ”Somebody somewhere” och ”Dalgliesh”.

VECKANS STREAMINGTIPS Eve och Brandy levererar i hiphopsåpan ”Queens”. HBO:s nya komedi ”Somebody somewhere” är kanske inte så säljande – men den är bra. Och deckarfantaster får sitt i eleganta ”Dalgliesh”.

”Queens”.

Queens 


I slutet av 90-talet regerade den kvinnliga hiphopgruppen Nasty Bitches över hitlistorna. Drygt 20 år senare är Brianna ”Professor Sex” en bedragen fembarnsmorsa, Naomi ”Xplicit Lyrics” en kämpande singer-songwriter, Jill ”Da Thrill” en kyrktant på väg ut ur garderoben, och Valeria ”Butter Pecan” en dag-tv-profil på fallrepet. Men när en ung och hipp stjärna plötsligt plockar upp en av deras gamla låtar får de chansen att återförenas och ge sig ut på turné… ”Queens”, med bland andra Eve och Brandy, är såpa, svängig hiphop, musikvideo-nostalgi och kommentarer kring åldrandet och musikindustrin i förvånansvärt lyckad förening.

Disney+. Premiär den 19 januari


HBO.

Somebody somewhere


HBO:s senaste komedi ger inte upphov till de höga skratten, och lär knappast slå brett. Men bitterljuva och charmerande ”Somebody somewhere”, som är inspirerad av huvudrollsinnehaverskan Bridget Everetts eget liv, är (likt till exempel ”Better things”) en behagligt tillbakalutad studie i konsten att iaktta det stora i det lilla, och bygga en värld som direkt känns autentisk. Om en medelålders kvinna i Kansas som sörjer sin syster och mest får dagarna att gå medan hon känner sig fel, men börjar hitta hem när hon lär känna en gammal klasskamrat (Jeff Hiller) och hans outsider-bekanta. Det är bättre än det låter.

HBO Max. Nya avsnitt på söndagar


”Dalgliesh”.

Dalgliesh 


Alla sanna deckarfantaster lär vara bekanta med den eftertänksamme polispoeten Adam Dalgliesh, som PD James skrev om under hela 44 års tid. Nu spelas han av Bertie Carvel i ”Dalgliesh”, en gammaldags och fördelaktigt stillsam deckare som utspelar sig på 70-talet, och undviker många av genrens moderna klichéer kring plågade polisgenier, för att i stället låta mordgåtorna och människorna inblandade i dem stå i centrum. Tre böcker – ”Döden går ronden”, ”Det svarta tornet” och ”Smak för döden” – har delats upp på sex avsnitt. Och tilltugget du behöver är givetvis te och skorpor.

C More/TV4 Play. Nya avsnitt på måndagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS