Filmtips 24 februari

Foto: Den rullstolsburna Ninni får komma ut i det fria.
TV

Rännstensungar

Mycket gullig solskenshistoria av 1940-talssnitt. Bygger på en teaterpjäs som första gången spelades 1944 och den filmades redan 1945.

Den här andra versionen är gjord av Torgny Anderberg.

Det handlar om busungar med hjärtan av guld, och en rullstolsburen flicka spelad av Karin Falck. Cornelis Vreeswijk spelar fattig konstnär som tar hand om flickan. Anita Lindblom är socialassistent och Monica Zetterlund spelar portvakten Karlsson.

I övriga roller syns bland andra Gösta Prüzelius, Arne Källerud, Frej Lindqvist och Hans Lindgren.

Cornelis Vreeswijk skrev ett par sånger, "Här kommer rännstensungarna" och "Vaggvisa", och i övrigt hörs bland annat gamla godingar som "Räkna de lyckliga stunderna blott" och "I min lilla, lilla värld av blommor".

Pjäsen skrevs av författaren Åke Hodell, som på 1960-talet blev mer känd för sina vågade litterära experiment och sin bildkonst.

(1974)

SVT 1 13.50

Bröderna Deedles

Komedi för de yngre om två sega surfare från Hawaii som skickas av sin rika pappa på läger för att lära sig veta hut. De hamnar bland höga berg och blir parkvakter i Yellowstone. Där kämpar de mot skurken Dennis Hopper och hans tränade präriehundar. Björnen Bart, som dyker upp, har skådespelarvana och filmrutin, han var även med i "På gränsen".

  Som Dennis Hoppers medhjälpare Nemo ser vi Robert Englund, skräckklassiker som Freddy i "Terror på Elm street"-filmerna. men det här är spänning och humor för mer barnsliga sinnen.

  Paul Walker som har ena huvudrollen som Phil får ofta spela den snygge killen i skolan, som i "Pleasantville", "The Skulls" och "She"s all that". På senare år har han fått mer vuxna roller i actionspänning som "Fast and the furious" och "Joy ride". Till sommaren kan vi åter se honom på bio i uppföljaren "2 fast 2 furious".

(Meet the Deedles, 1998/rek 15)

ZTV 20.00

Vingar av glas

Reza Bagher har regisserat en rolig och gripande kärleksfilm med Sara Sommerfeld och Alexander Skarsgård. Abbas (Said Oveissi) lever ensam med sina två döttrar Mahin (Aminah Al Fakir) och Nazli (Sommerfeld) i en förort i en mellanstor svensk stad som spelas av Luleå. Han vill gifta bort döttrarna.

(2000)

TV 1000 16.00

Triumfens ögonblick

Välgjort och spännande om britter och kampen för löparmedaljer vid olympiska spelen i Paris 1924.

Vangelis musik är en av de minnesvärda sakerna med den här känslostarka berättelsen. I huvudrollen ser vi Ben Cross.

(Chariots of fire, 1981)