Sofia Wistams bror nära att dö i olyckan

TV

Hjälper lillebror i ”Sofias änglar” ”Att han överlevde är ett mirakel”

1 av 5

För fyra år sedan var Kalle Eklöf med i en svår olycka. Nu kämpar han mot smärtan och klockan för att få ihop vardagen som ensamstående fyrabarnspappa.

I kvällens avsnitt av ”Sofias änglar” hjälper Sofia Wistam sin egen lillebror.

– Att han inte bett om hjälp har helt med vår uppväxt att göra, säger hon.

Han hann inte uppfatta att en lastbil fastnat mellan bommarna – förrän det var alldeles försent.

I februari 2012 var lokföraren Kalle Eklöf med om en olycka som höll på att kosta honom livet. Hans Roslagståg träffade lastbilen i 74 kilometer i timmen, och halva framvagnen totalförstördes. Kalle blev svårt skadad och fick tillbringa månader på sjukhus.

– Jag förstod att det var han, men det gick inte att se. Att se någon man älskar på det sättet, det är nästan som att man inte kan stå, säger Kalles storasyster Sofia Wistam, 50.

I kvällens avsnitt av ”Sofias änglar” får hon tillfälle att hjälpa sin egen bror.

Hinner inte städa

Fyra år efter olyckan lever Kalle som ensamstående pappa till fyra barn. Tiden och orken läggs på att få ihop tillvaron – Kalle är tillbaka på jobbet som lokförare. För att få pengarna att räcka jobbar han många, långa och obekväma pass.

I lägenheten bor familjen som att de är nyinflyttade. Kalle hinner inte städa och bostaden är i stort behov av renovering.

– Vi är halvsyskon och har inte jättemycket kontakt. Livet tuffar på och jag visste inte att det hade gått så långt. Men sedan ringde hans mamma och sa att vi måste göra något. Jag tror inte att hon tänkte på ”Sofias änglar”, säger Sofia Wistam.

Drillades i att inte klaga

Men själv började Sofia Wistam fundera på om Kalle kunde vara med i programmet. Det hade produktionen ingenting emot. Inspelningen blev mer känslosam än Sofia trodde.

– Vi är inne på åttonde säsongen av ”Sofias änglar”. Jag trodde nu att jag skulle vara mer luttrad och koppla på jobb-Sofia. Men det gick inte att värja sig, säger hon.

Sofia blev påmind om hennes egen och Kalles uppväxt, med en pappa som drillade barnen i att bita ihop.

– Det är ju helt fel. Det är klart man ska be om hjälp om man går på knäna, säger Sofia Wistam.

ARTIKELN HANDLAR OM