Jan Emanuel: Jag sålde stöldgods i min butik

Berättar om sitt mörka förflutna: ”Gjorde smash and grabs”

I dag är han mångmiljonär.

Men Jan Emanuel Johansson började sin karriär i en klädbutik där han sålde stöldgods.

– Livet var en jävla röra där vi gjorde smash and grabs och sålde grejerna, säger han.

Han har blivit omskriven för business på flyktingboenden och ett flådigt liv kombinerat med politiskt jobb för Socialdemokraterna.

I kvällens ”Realitystjärnorna på godset” berättar Jan Emanuel Johansson, 41, om sitt liv före och efter vinsten i ”Expedition: Robinson” 2001.

– Jag drev en klädbutik på Gotland, ett bolag jag startade när jag var 18. Det här är preskiberat och inget jag är stolt över, det som såldes i butiken var kanske inte alltid sådant jag betalat för. Det var vanliga kläder som inte gått att sälja till affärerna, resterande kläder var helt enkelt stöldgods, säger han i programmet.

”Mitt liv var kaos”

Han är dock besviken på hur TV3 framställer berättelsen i tv i kväll.

– De som klippt verkar ha haft väldigt lite tid på sig, själva essensen av berättelsen försvann, säger han till Nöjesbladet.

– Att jag stal saker på den tiden var inte för att jag tyckte det var kul, det var en period av mitt liv som var kaos och höll i sig tills jag var ungefär 20 år. Sedan dess har jag inte gjort något olagligt men då var det en jävla röra där vi gjorde smash and grabs och sålde grejerna i den här butiken.

Skolan blev vändningen

Tiden präglades av kriminalitet och droger. Butiken tvingades snart att stänga.

– Det var mycket poliser på plats, det blev för mycket bråk i lokalen så vi kunde inte ha det kvar. Det blev häng och efterfester där med folk man kan se traditionellt inte har i klädbutiker, så grannarna klagade. Det blev jävligt fel, det blev bråkigt och avslutades på ett jävligt dåligt sätt.

Efter det kom vändingen.

– Jag började på en folkhögskola för att läsa in grundskolan och gymnasiet som en insats från Socialtjänsten, jag har dem att tacka för min utbildning. Där kom jag till mycket insikter, fann politiken och kärleken.

Fann Gud

I dag är han flitigt omskriven för sina miljonaffärer med flyktingboenden och poserar med sin Ferrari och Rolexklocka i TV3-programmet.

– Det här var ett exempel för att visa vad jag byggt upp, jag startade verkligen från noll. Eller minus.

Han och hustrun Annika har en son och en dotter ihop. Och delar tron.

– Hon var lik mig i vad jag tycker är en sund inställning till kristendomen. När livet vänder så vänder det via att man träffar nån, en kärlek, Gud... Jag träffade båda två.

Publisert:

LÄS VIDARE