TV4: Vi har backup-plan för ”Idol”-strejk

TV

TV4 kommer att sända fredagens "Idol" oavsett om det blir strejk eller inte.

– Det finns så klart en backup-plan, men den behåller vi för oss själva tills vidare, säger Anders Edholm, pressansvarig för "Idol".

Foto: Strejkhotet hänger kvar över "Idol".

Strejkhotet hänger tungt över "Idol" efter att Arbetsdomstolen beslutat att inte stoppa strejkvarslet mot TV4-programmet.

Strejken kunde ha brutit ut redan förra fredagen, men varslet flyttades fram sedan produktionsbolaget Fremantle Media lämnat in en fredspliktsinvändning, då man ansåg att stridsåtgärderna strider mot lagen.

Arbetsdomstolen (AD) avslår nu fredspliktsinvändningen, och även Fremantle Medias begäran att strejken ska skjutas upp tills domstolen hämtat in en förhandsbedömning från EU-domstolen.

"Kommer att sändas"

Men TV4 meddelar att programmet kommer att sändas oavsett vad som händer.

– Vi kommer att ha en semifinal och vi kommer att ha en final. Det kommer att bli en "Idol"-sändning på fredag och det kommer att bli en final nästa vecka, säger Anders Edholm.

TT: Men om det blir strejk?

Det blir en "Idol"-sändning, det är det enda vi kan säga just nu.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik gläds åt AD:s beslut och säger att man nu kan "fortsätta med de seriösa förhandlingarna".

Däremot vill han inte säga hur många, om någon, av "Idol"-deltagarna som är kopplade till Musikerförbundet.

– Den typen av frågor vill jag inte gå in på. Det är föreningsfrihet i Sverige och jag kan inte ge sådan information, men vi har haft många deltagare som har kommit till oss och begärt hjälp.

Musikerförbundet får stöd av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som också är en hängiven "Idol"-tittare.

– TV4 tjänar jättemycket pengar på den här produktionen. Sätt er nu ner och gör upp om skäliga löner, säger Thorwaldsson.

Inget kollektivavtal

Fremantle Media säger samtidigt att man nu skickar frågan vidare till arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

"Vi respekterar självklart Arbetsdomstolens beslut om att varslet var korrekt. Men samtidigt vill vi poängtera att detta inte innebär att Musikerförbundet har rätt om att ett kollektivavtal ska tecknas för frivilliga och tillfälliga deltagare i underhållningsprogram", säger Magnus Karlsson Lamm, vd för Fremantle Media i Sverige, i ett pressmeddelande.

Musikerförbundet varslade Fremantle Media, produktionsbolaget bakom "Idol", om strejk för två veckor sedan. Bakgrunden var bland annat låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för "Idol"-deltagarna. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Fremantle Media har också gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Lasse Mannheimer/TT
Fredrik Gunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol

TV4