Julkalendern

Så bra är julkalendern ”Storm på Lugna gatan”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

Nyfiken på årets julkalender "Storm på Lugna gatan"?

Här är första intrycket-tycket.

Nu har SVT tillhandahållit några spridda avsnitt av årets julkalender till oss journalister, och här en första rapport.

Först, det basala:

Finns det snö? Ja, à la stad i mellersta/södra Sverige – men inga drivor direkt.

Är det mycket julstämning? Ja!

Finns det risk för några tittarstormar? Inte baserat på det jag har sett än så länge, men man ska aldrig säga aldrig när det gäller julkalendern.

"Storm på Lugna gatan" handlar alltså om familjen Storm. Mamma Sanna (Cecilia Forss), som är deckarförfattarinna. Pappa Trond (Henrik Johansson), som är lärare och lite torr. Och barnen Leo och Vilja (Adrian Macéus och Maja Söderström).

Flyttar till Järnkroken

När vi först träffar dem har de precis brutit upp från sitt liv i storstaden för att flytta in i ett nedgånget hus i den slumrande småstaden Järnkroken.

I Järnkroken hålls varje år en julkamp, som består av diverse olika julrelaterade grenar, men varje år vinns av den snuskigt rika familjen Silfverhjelm, med "Järnkrokens egen järnlady" Lussan Silfverhjelm (Lena Philipsson) i spetsen.

Hon tänker ta hem det hela i år också – men familjen Storm bestämmer sig för att utmana henne, och framför allt mamma Sanna blir besatt av att vinna tävlingen.

"Storm på Lugna gatans" stora trumfkort är Philipsson, som är storslaget cynisk och narcissistisk som antagonisten Lussan, som alltid är uppklädd till tänderna och inte jobbar med att vara blygsam eller ta hänsyn till barn.

”Storm på Lugna gatan”.

Även Cecilia Forss är bra i en tacksam roll som skön, inte så klassisk mammatyp, och Sofia Ledarp, Shima Niavarani och Ulla Skoog tar plats i roliga biroller.

Johan Rheborg spelar en mystisk figur i stor pälsmössa, som eventuellt håller på med något fuffens – men det är kvinnorna som står för de stora, excentriska personligheterna i den här julkalendern.

Barnen däremot, är mest duktiga typer bland alla tokiga vuxna, och deras roller hade man kanske kunnat skriva med lite mer stuns.

Men på det stora hela verkar "Storm på Lugna gatan" lovande, med bra skådisar, yviga figurer, en och annan lärdom om livet och humor som växlar mellan att tilltala de yngre och de lite äldre.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Så var premiären av Carina Bergfeldts talkshow i SVT

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern

Lena Philipsson

SVT, Sveriges Television

Cecilia von der Esch (tidigare Forss)

Sofia Ledarp

Shima Niavarani

Johan Rheborg