Allsång bara för de inbjudna

TV

Stampubliken ratas – vip-gästerna får bästa platserna längst fram

Foto: Hit men inte längre Trots att de har köat hela natten får Magnus Flodström, Siv Lindberg, Patrik Norberg och Lee Wiss vackert stanna på andra sidan av vip-stängslet. Ett vip-område som fortfarande stod alldeles tomt bara timmarna innan.

Siv, 62, börjar köa till "Allsång på Skansen" redan på måndagen. Men den bästa plats hon kan få är på 21:a bänkraden.

De första 20 reserveras till kändisar och vip-folk.

- Det är skitdåligt. Jag har kommit hit i 25 år, säger hon.

Det är tisdag morgon klockan 6 och ett tjugotal ungdomar står och huttrar i morgonkylan vid ingången till Skansen. Bland dem, som enda äldre person, står sjukpensionären Siv Lindberg, 62.

- Ungdomarna har tagit över, men det tycker jag bara är bra. Många av de äldre säger att det var bättre förr, men jag väljer att hänga med i utvecklingen, säger hon.

Siv har varit här hela natten. Hon började köa i måndags eftermiddag, tillsammans med Patrik Norgren, 26, och Magnus Flodström, 35. Trion ingår i vad som kallas "Järngänget", en grupp människor som under flera års tid köat i upp till 30 timmar innan programmet sänds.

"Gäller att springa"

- Det är för att få så bra platser som möjligt. Klockan 7 öppnas grindarna, och då gäller det att springa fort, säger Magnus Flodström.

Men de bästa platserna är inte längre särskilt bra. De senaste två åren har antalet vip-platser framför scenen utökats, och nu upptas de första 20 raderna av branschfolk och kändisar.

- Det är verkligen dåligt. Vi köar hela natten, och sen glider nån halvkändis in en halvtimme innan sändning och får en bättre plats, säger Patrik Norgren.

2002 fanns det cirka 150 vip-platser. Enligt Skansens pressekreterare Christina Hamnqvist är siffran i dag 220, men den kan sannolikt vara ännu högre. När Aftonbladet var på plats räknade vi till drygt 300 tomma platser på vip-sektionen.

- Det låter mycket. Jag vet inte hur det var i fjol, men vi har minskat antalet vip-platser med ungefär 20 stycken i år, säger Gunilla Nilars, producent för "Allsång på Skansen".

Lyfter fram profiler

Vad är meningen med att sätta kändisar på bästa plats?

- En del tycker det är roligt att se kändisar i teve. Sen lyfter vi fram kända SVT-profiler också, som Peter Jihde och Claes Elfsberg.

Det finns folk som köar hela natten, år efter år. Borde de inte få sitta längst fram någon gång?

- Jag vet inte. En del trivs ju med var de sitter. De har vant sig vid att sitta på en viss plats.

Programledaren Anders Lundin säger att antalet gästplatser "lätt sticker iväg".

- Det är ju många artister och därför många gäster. Ett band på fem personer blir ju en del bara det. Sen tror jag att Skansen också har många reserverade.

Vad tycker du om att de som köar en hel dag får sitta längre bak?

- Jag hoppas verkligen att de ser det de vill se .

Men Siv Lindberg är inte nöjd.

- Någon gång borde vi få sitta längst fram. Vi har varit här så länge, säger hon.

Jon Forsling, Karin Fyrlund