TV4:s knep: Vinluncher

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2011-12-04

Alkohol, sömnbrist och påtryckningar – så fick de artisterna att öppna sig i tv

Tv-teamet försökte komma in i deltagarnas privatliv – med hjälp av vin.

Alkoholen kombinerad med påtryckningar och sömnbrist fick artisterna att börja prata.

– Jag är inte van att dricka vin till lunchen, säger Martin ”E-Type” Erikson, 46.

Årets ”Så mycket bättre” har inte bara bjudit på skönsång och lekar.

Det har också blivit tunga samtal om dödsfall, olyckor och sorg. Och tårar.

Mycket tårar.

Lena Philipsson började gråta när hon mindes en fiaskoartad turné. Eva Dahlgren när hon pratade om mordet på Anna Lindh. Martin ”E-Type” Erikson grät över sin döda mor och Timbuktu när han mindes en fasansfull bilkrasch som tog livet av en nära vän.

”Inte helt frivilligt”

I går var det Laleh Pourkarims tur att glänta på dörren till det privata. Tidigare i programmet har hon hållit en väldigt låg profil, men nu fick tittarna höra intima detaljer om bland annat hennes barndom som politisk flykting och drunkningsolyckan som krävde livet av hennes far.

– Jag tycker att hon var jättefin som berättade om det där, säger Martin ”E-Type” Erikson, 46.

Men Lalehs öppenhjärtighet var planerad in i minsta detalj.

På presskonferensen inför säsongsstarten berättade hon att TV4:s upplägg fick henne att öppna sig. Lalehs program låg näst sist och då hade hon lärt känna de andra artisterna och kunde slappna av.

Men det var inte lätt:

– Det är lite svårt att prata om sig själv hela tiden. Jag är lite mer så att jag vill betrakta och lyssna, sa hon till Nöjesbladet.

Nu berättar flera deltagare att TV4 ställde ett krav på deltagarna inför årets säsong: var privata – annars vill vi inte ha er.

– Det är inte helt frivilligt att man tar upp det jobbigaste man har varit med om i sitt liv, om man säger så. När de ringde mig sa de ”Du kommer att få gå djupare ner än en intervju med Vecko-Revyn. Är du beredd på det?”, minns Martin Erikson.

Vad hade hänt om du sa nej?

– Då tror jag att man hade blivit övertalad.

TV4 planerade även extremt långa inspelningsdagar och serverade generöst med alkohol till måltiderna.

– Drar du ner åtta timmar sömn till tre och serverar vin till lunchen...jag är inte van att dricka vin till lunchen. Dricker man två glas och är trött, och så lite vacker musik på det, så börjar man prata. Sen blir det ett slags grupptryck också: ”hon berättade ju det där, då borde ju jag kunna berätta det här”, säger Martin Erikson.

Även Tomas Ledin, 59, tror att det stenhårda inspelningsschemat var ett sätt att få deltagarna att tappa spärrarna.

Beredd att öppna sig

– Det är ju meningen, då blir man lite mjuk i kanterna och säger det där man inte ska säga, gör det man inte ska göra. En sån här inspelning är ett socialt experiment. Du vet, åtta varje morgon, sa han till Nöjesbladet i oktober.

Lena Philipsson, 45, har varit väldigt mån om sin privata sfär genom åren. Men hon gjorde ett medvetet undantag för TV4.

– Jag vet vad som förväntades av mig när jag tackade ja till ett sånt här program. Jag var beredd att öppna upp lite grann, berättade hon för Nöjesbladet inför sitt program.

Mikael Wiehe, 65, har berättat för Nöjesbladet att han skulle ha nobbat ”Så mycket bättre” om han visste hur krävande schemat skulle vara.

Pressat schema

– Hade jag vetat innan att jag skulle sova så lite hade jag tackat nej. För jag hade aldrig trott att jag skulle fixa det. Men det gjorde jag. Och det är jag väldigt glad över.

Matilda Snöwall, exekutiv producent på TV4:

– Vi vill att man ska lära känna människan bakom artisten. Vi pratar så klart med deltagarna om det innan. Men att det är ett tajt inspelningsschema beror bara på att det är svårt att samla sju så stora artister på samma ställe

Serverar ni vin till måltiderna för att de ska prata mer?

– Nej, det är helt upp till artisterna själva hur de vill göra vid respektive måltid.