Trubbel i paradiset i tropisk satir om jobbiga rika människor

Så bra är HBO:s ”The White Lotus”

”The White Lotus”.
”The White Lotus”.

TV-RECENSION Mörka existentiella moln rullar in över paradiset i Mike Whites elakt roliga ”The White Lotus”, om rika människor som inte lyckas ta semester från sig själva.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The White Lotus

HBO Nordic
Säsong 1
Av Mike White, med bl a Murray Bartlett, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario, Jake Lacy, Sydney Sweeney, Steve Zahn, Natasha Rothwell, Molly Shannon.


SATIRISK KOMEDI Mike White – mannen bakom den beryktat underskattade kultfavoriten ”Enlightened” (2011-2013) – är tillbaka hos HBO med ”The White Lotus”. En giftig, obekväm och svart humoristisk, men samtidigt ganska empatisk, apart social satir om klass, makt, turistkolonialism, självupptagenhet och överprivilegierade existenskriser.

Skådeplatsen är lyxresorten The White Lotus på Hawaii, dit ett antal välbärgade människor som förväntar sig det allra bästa kommer – och tas emot av personal som har lärt sig att räkna med det värsta.
Vi har höjdaren och arbetsnarkomanen Nicole Mossbacher (Connie Britton) och hennes neurotiske, något avmaskuliniserade man Mark (Steve Zahn), med en skärmberoende son (Fred Hechinger) och en hysteriskt snorkig dotter (Sydney Sweeney) med väninna (Brittany O'Grady) i släptåg. Den dryge, nygifte rikemanssonen Shane Patton (Jake Lacy) och hans stackars fru (Alexandra Daddario), som börjar misstänka att hon har gjort ett stort misstag. Och den förvirrade själen Tanya McQuoid (en fantastisk Jennifer Coolidge), som reser i sällskap med sin mammas aska och är i akut behov av att hitta ett fotfäste.
Och på andra sidan klassklyftan finns föreståndaren Armond (Murray Bartlett), som snart balanserar på gränsen till nervsammanbrott, och den godhjärtade, spa-ansvariga Belinda (Natasha Rothwell).
Att någon kommer att åka hem från The White Lotus i en kista avslöjas i seriens inledning, men ”vem?” och ”varför?” är frågor man nästan glömmer bort när handlingen sedan spolas tillbaka en vecka och fokus läggs på den här brokiga och välskrivna skaran på olika sätt krisande karaktärer och deras tilltagande trubbel i paradiset.
Ensemblen är utomordentlig, miljöerna himmelska och hypnotisk musik av Cristobal Tapia de Veer används på bästa sätt för att både skapa en känsla för platsen och förstärka den allmänna disharmonin.
Man har aldrig tråkigt med ”The White Lotus”.

Även om det är både konstigt och lite synd att inte fler medlemmar av den hårt prövade personalstaben får större utrymme.


”The White Lotus” har premiär på HBO Nordic den 12 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE