Tv-recensioner

Smart och välgjort tonårsmysterium med 90-talskänsla

Av: 

Karolina Fjellborg

”Cruel summer”.
”Cruel summer”.

TV

TV-RECENSION Ett mysterium. Tre olika tidsplan. Två olika perspektiv.
Tonårsthrillern ”Cruel summer” har en krånglig uppbyggnad, men är smart och välgjord nog för att kunna bli även vuxna människors sommarbesatthet.


Betyg: 3 av 5 plus
Cruel summer
Prime Video

Del 1-2
Av Bert V Royal, med bl a Olivia Holt, Chiara Aurelia, Froy Gutierrez, Harley Quinn Smith, Blake Lee, Allius Barnes, Michael Landes, Sarah Drew, Barrett Carnahan, Andrea Anders.


TONÅRSMYSTERIUM I en småstad i Texas försvinner den populära tonårstjejen Kate Wallis (Olivia Holt) spårlöst en sommardag 1993. Medan hon är borta förvandlas en jämnårig flicka, Jeanette Turner (Chiara Aurelia), från klassisk amerikansk high school-nörd till en socialt eftertraktad tjej som tar över Kates kompisar, pojkvän (Froy Gutierrez) och mer eller mindre hela liv.
Men året därpå hittas den kidnappade Kate vid liv, och hon anklagar Jeanette för en fruktansvärd handling. Och ännu ett år senare är Jeanette en utstött och föraktad 17-åring som kanske, eller kanske inte, är skyldig till att ha förvärrat Kates trauma.
Ett mysterium. Men tre olika tidsplan, som dessutom skildras ur två olika perspektiv.
Mycket pågår i den saftiga tonårsthrillern ”Cruel summer”, som inte bara i varje avsnitt hoppar fram och tillbaka i tiden mellan somrarna 1993, 1994 och 1995, utan även varvar Kates synvinkel med Jeanettes.
Det är en kanske överdrivet ivrig konstruktion som egentligen krånglar till det hela i onödan. Men det är samtidigt oerhört snyggt gjort. Färger, ljus, frisyrer och stämning gör det lätt för tittaren att snabbt lära sig att skilja de tre åren från varandra, och båda huvudrollsinnehaverskorna gör ett mycket bra jobb med sina rollfigurers drastiska förändringar från ett år till ett annat.
I Jeanettes fall: en glad men töntig 15-åring, en nypopulär och tillfixad 16-åring, och en tillintetgjord och hatad 17-åring.
I Kates fall: en godhjärtad, kär och populär 15-åring, en traumatiserad 16-åring, och en heligt förbannad 17-åring.
Runt dessa två huvudkaraktärer finns trasiga familjer och vänner och bekanta som, likt tittarna, är osäkra på vad de ska tro.

”Cruel summer”, som hade amerikansk premiär i våras och är förnyad för en andra säsong, är en smart och originell tonårsserie, som kombinerar sina publiksnärjande twistar med tyngre teman som gör den sevärd som psykologisk thriller även för vuxna.


”Cruel summer” har premiär på Prime Video den 6 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Plus och minus med nya HBO Max

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Tv-serier

Amazon Prime Video