Jason, 50: ”Sverige har gjort mig stolt över att vara gay”

TV

Berättar för första gången öppet om sin sexualitet

1 av 3

I ”Allt för Sverige” berättar Jason Bohm, 50, för första gången öppet som sin sexualitet.

Att se programmet tillsammans med familjen blev ett enormt ögonblick.
– Det var första gången de hörde mig säga att jag var gay. Det var ett mycket känslosamt avsnitt för mig, säger han till Nöjesbladet.

I söndagens avsnitt av ”Allt för Sverige” berättar deltagaren Jason Blohm, 50, om sin nyfunna vänskap med deltagaren Erica Andersson, 65.

– Vi blev vänner direkt och vi växte av varandras styrka på grund av de liknande erfarenheter vi har, säger han till Nöjesbladet.

Erica kom ut som transperson för fem år sedan och Jason Blohm har aldrig pratat öppet med varken familj, vänner eller kollegor om att han är gay.

– Att vara med i programmet med Erica och se att hon är den hon är, att se hennes styrka har gjort att jag insett att livet är kort och att jag måste vara en stolt homosexuell man. Att åka till Sverige har givit mig min svenska stolthet, och inte bara det. Det har också givit mig stolthet över att vara gay. Jag är förevigt tacksam.

”Första gången”

Söndagens avsnitt valde han att se tillsammans med sin syster. På plats fanns även Jasons systerson och systerdotter som är i tonåren. Även om hans syster vetat att han är gay så har familjen aldrig pratat om det och han har dolt den delen av sig själv, berättar han.
–  Det var första gången de hörde mig säga att jag var gay. Det var ett mycket känslosamt avsnitt för mig. Jag tittade på dem för att se deras ansiktsuttryck och de log mot mig. Min syster försökte hålla tillbaka tårarna och jag försökte göra samma sak. Det var ett familjemoment, en enorm dag. Det var verkligen stort, säger han.

Anledningen att Jason valt att inte prata öppet om sexualitet är dels på grund av sin uppväxt och det faktum att det rapporterades mycket om aids när Jason insåg att han var gay.

– Det var aids överallt. Folk var rädda för alla som var gay, lesbiska eller transpersoner. De trodde att vi alla skulle ha aids. Det gjorde att jag blev en ung vuxen fast i garderoben. När jag som ung försökte skaffa vänner som var homosexuella och vi gick ut så körde folk förbi, kastade saker på oss och använde skällsord. Det tvingade mig tillbaka in i garderoben.

”Jag har frihet nu”

Jasons mamma dog för 12 år sedan och han pratade aldrig med henne om sin sexualitet, vilket han ångrar. Han var aldrig på hennes begravning eftersom att han inte kom överens med sin styvpappa, berättar han. Genom sin medverkan i programmet fann han en möjlighet att hitta ett avslut.
– Jag kände att jag kunde säga hejdå till min mamma. Jag kände att hon var stolt över mig och jag kände hennes närvaro hela tiden. Jag insåg inte att jag slutat sörja min mamma förrän jag kom hem.

Nu känner sig Jason fri.
– Ja, det gör jag. Jag känner mig extatisk. Jag har frihet nu. Det är ute. Alla vet. Det här var mitt 'komma ut'. 50 år gammal kunde jag äntligen känna att jag kunde komma ut ur garderoben till 100 procent och vara den jag är.

”Allt för Sverige” sänds på söndagar klockan 20:00 på SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM