Så försöker TV4 tysta ner idolerna

Reporter: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Deltagaren: ”Man vet inte riktigt vad man vågar säga”

1 av 3

Idoldeltagarna har fått veta att väljer de att strejka får de lämna tävlingen.

Nu vittnar deltagarna om att TV4 försökt hindra dem att prata om konflikten.

– Man vet inte riktigt vad man vågar säga, säger en av idolerna.

Musikförbundet hotar med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s flaggskepp ”Idol 2016”.

Om bolaget inte tecknar ett nytt kollektivavtal före klockan 14.00 nästa fredag riskerar fredagsfinalen att ställas in på grund av strejken.

Under ett krismöte i onsdags kväll fick ”Idol”-deltagarna ett ultimatum: strejkar ni åker ni ut.

Nu uppger flera av idolerna att produktionen dessutom försökt tysta dem – och hindrat dem från att prata offentligt om konflikten.

– Man vet inte riktigt vad man vågar säga. Jag kan inte säga så mycket, enligt vårt kontrakt får vi inte säga något om det. Jag kan väl tycka att vi får lite dålig lön, säger en av dem.

”Är väldigt påfrestande”

Trots det är deltagaren öppet kritisk mot hur TV4 hanterat konflikten.

– Vi har mest fått höra att vi ska välja sida.

Att ni ska välja om ni vill strejka eller inte?

– Ja. Jag kan tycka att det är väldigt påfrestande för vi ska ändå prestera på fredag. Varför går detta ut över oss? Så kan jag känna.

Idolen tycker att TV4 och Fremantle borde lägga sig för fackets krav.

– De tjänar väldigt mycket på att vi har sponsorer som vi är ansiktet utåt för, de tjänar pengar på reklam och på röster och då känner jag bara: varför inte bara skita i bråket? Skit bara i bråket, gå bara med på dealen och få det överstökat.

Flera av deltagarna är osäkra på hur de ska hantera konflikten.

– Det är inte värt det att få det nedstängt. Ingen av oss vet hur vi ska hantera det om det blir så att det stängs ner eller om ”Idol” inte får fortsätta överhuvudtaget. Vad gör vi då? säger en av dem.

”Helt naturligt att prata”

Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Idol 2016”, känner inte igen sig i anklagelserna.

– Vi uppmanar idolerna att alltid, i alla situationer, säger precis vad de tycker och känner. Så det känner inte jag igen, säger hon.

På ett möte med Fremantle fick deltagarna ett ultimatum om att de åker ur tävlingen om de strejkar. Tycker du att det är rimligt?

– Vi var inte med på det här mötet så jag kan inte uttala mig exakt om vad som sas, men jag tycker det är helt naturligt att Fremantle vill prata med idolerna och låter idolerna ställa sina frågor. Jag vet inte exakt vad som sas och jag kan inte spekulera i vad som kommer att hända. 

Hur tar ni det här vidare?

– Jag vet att Fremantle och musikförbundet ska fortsätta sina förhandlingar och exakt vad som kommer fram där får vi se.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN