”Mycket dumt av SVT att bryta mitt i nattduellen”

TV

Kristoffer Bergström: Kan inte välja favorit i finalen – men segergesten är klar

1 av 5

Caroline eller Jörgen, Jörgen eller Caroline, Caroline eller Jörgen...

Jag kan inte välja favorit i finalen, men jag har en önskan om hur slutscenerna ska bli.

Ge segraren tusen mästarknockar.

Kristoffer Bergström

Vid 32 års ålder har jag lärt mig en del om hälsningar. Du som skakar hand med killar och kramar tjejer är helt normal. Du som tar killars hand men lägger handen på hjärtat mot tjejer är olämplig som politiker. Och du som hellre boxar den andres knogar kan vara basebollspelare, terrorist eller deltagare i ”Mästarnas mästare”.

Har ni märkt knytnävesbuffarna i årets säsong? De är så vanliga att jag nödgades backa i tiden för att se hur tidigare mästare har vidrört varandra. I säsong ett kindpussades Anders Gärderud, i säsong tre gjorde Ingemar Stenmark high five och i säsong sju kramades Danijela Rundqvist. Jag fann inte ett enda knogslag.

Så varför har mästarna börjat nu?

Hoppas tittarna tar efter

Peter Forsberg, som har fältets högsta status, verkar ha spritt beteendet. Han kopierar i så fall Stan Musial, den bakteriefobiska basebollstjärnan som på 40-talet populariserade en gammal boxargest för att slippa skaka hand.

Hälsningen har anor från 1800-talet och plockades upp av svarta soldater under Vietnamkriget. Varianter är vardagliga inom basketen och hockeyn, men laddningen blottades först när Barack och Michelle Obama fogade samman knogarna och tv-kanalen Fox gastade TERRORISTBETEENDE!

I decennier har svenska knytnävar mötts, men publikt borde våren 2016 vara gestens genombrott. Två miljoner ser varje vecka hur idrottarna grattar varandra med respektfulla knogar, och det är bara att hoppas att tittarna tar efter. För bortsett från hälsofördelarna, som understöddes av en studie publicerad i American Journal of Infection Control 2014, så är ju hälsningen kraftfull och jämställd.

Och så är den snygg.

Hjälp mig att döpa gesten!

Semifinalen bröts mitt i nattduellen mellan Heidi Andersson och Jörgen Persson. Jag föreslår att vi ägnar den veckolånga väntan på upplösningen åt två viktiga uppdrag.

Det första är att träna in gesten. Det andra är att döpa den.

Vi kan inte acceptera engelska varianter som brofist, fist bump eller knuckle buckle, så jag slänger ur mig ett namnförslag inbäddat i en önskan.

Hoppas att Jörgen Persson eller Caroline Ek vinner finalen. Hoppas att segraren grattas med blommor, fyrverkerier, champagne och de hjärtligaste mästarknockarna.