Känslosamt när nya ”Allt för Sverige”-deltagarna anlände

avJan-Olov Andersson

TV

Nöjesbladet på plats för att ta emot årets amerikaner

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
”HELLO, SWEDEN!” Deltagarna i ”Allt för Sverige” 2016.

GÖTEBORG. En av dem rusade fram och hoppade upp i Anders Lundins famn. Hos många av dem rann tårarna.

Det blev oerhört känslosamt när årets amerikanska deltagare i SVT:s ”Allt för Sverige” tog sina första steg på svensk mark.

Nöjesbladet presenterar hela det färgstarka gänget.

Sjätte säsongen av succéserien där amerikaner söker sina svenska rötter drar igång söndag 23 oktober i SVT 1.

Uppåt 1,5 miljoner brukar följa serien. Den här gången var det inget snack om programseriens vara eller icke vara.

– Vi drog igång planeringen, castingen och annat ungefär samtidigt som sista avsnittet sändes i vintras, säger Christer Åkerlund, den långhårige och numera också skäggige hårdrockaren som har producerat samtliga säsonger.

När de tio deltagarna anländer med segelbåt, fångas allt upp av fyra olika tv-kameror, en av dem i en drönare ungefär 20-30 meter upp i luften.

– Vi har inte sagt något om vad som ska hända eller vem de ska möta, säger Christer Åkerlund.

”Längtat efter att träffa Lundin”

Men ryktet har spridit sig till USA. Många har sett programmet via olika sociala medier. När programledaren Anders Lundin kommer knallande mot deltagarna, rusar Micka Cain, 34, en av de mest känslosamma deltagarna, 30 meter och hoppar rakt upp i Lundins famn.

– Jag har längtat efter att få träffa honom mycket, säger hon efteråt till Nöjesbladet.

Några minuter efter första mötet med Lundin, står hon och storbölar.

Det finns nämligen en poäng med att årets deltagare anländer just till Göteborgs hamn, precis utanför Emigranternas hus.

Det var exakt därifrån som flera fartyg med svenska emigranter lämnade vårt land i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Och ovanligt många av årets deltagare har just förfäder som lämnade Sverige från denna plats.

Tårarna på deltagarna nästan sprutade. Allt är, med andra ord, precis som vanligt i ”Allt för Sverige”…

”ALLT FÖR SVERIGE” 2016

Erica Andersson

65 år, San Francisco, Kalifornien

Foto: ROGER LUNDSTEN
Erica Andersson.

Är professor i psykologi och chef över Psykologiska institutionen på ett universitet utanför San Francisco. Var nära att börja forska på Karolinska institutet för tio år sedan, men det rann ut i sanden av olika skäl. Hette Eric i 40 år, sedan började hon utveckla sin transsexuella personlighet.

– Jag pratar gärna om det i programmet. Det är sådant jag håller på med i mitt jobb också, att hjälpa folk i samma situation.

Alfred Nobel och Dag Hammarskjöld är mina svenska favoriter. Men jag har fler. Har till exempel läst samtliga romaner av Henning Mankell.

Jason Blohm

49 år, Los Angeles, Kalifornien

Foto: ROGER LUNDSTEN
Jason Blohm.

Växte upp i Los Angeles under fattiga förhållanden. Latinogängen dominerade på gatorna och hans stora syster drogs in i den gemenskapen vilket resulterade i drogmissbruk och fängelsestraff. De har ingen kontakt, han vet inte om hon lever ens. Är nybliven singel, förre pojkvännen vågar inte komma ut som gay av rädsla för sin familj. Jobbar på försäkringsbolag.

– Svenskar jag gillar… Ingrid Bergman, ABBA, Ace of Base, Björn Borg, Zlatan och – Stefan Ishizaki. Tyckte det var kul med en svensk-japansk spelare i Los Angeles Galaxy. Jag har älskat sushi sedan jag var fem år och bolaget där jag jobbar är japanskt.

John Burt

45 år, Herriman, Utah.

Foto: ROGER LUNDSTEN
John Burt.

Han är jurist med egen advokatbyrå. 18-åriga dottern var nära att komma med i programmet, så han hade lite dåligt samvete när han sedan själv i stället fick plats. Han är mormon och gift för andra gången. Två barn (18 och 13) från förra äktenskapet, två från det nuvarande (8 år respektive 20 månader).

– Min byrå sysslar med allt från affärsjuridik till brottsmål. Ungefär som en advokat i en John Grisham-roman. Det här ska bli jättekul, men jag förlorar mycket pengar på att vara borta från jobbet.

– Jag gillar ABBA, men det måste du kanske inte skriva…

Micka Cain

34 år, Cincinnati, Ohio

Foto: ROGER LUNDSTEN
Micka Cain.

Växte upp i Puerto Ricos slum, där hennes föräldrar var missionärer. Är gift med en puertorican som hon har två söner (4 och 6 år) med. Jobbar med att skriva, dieter och fitness. Hennes stora svenska favorit är Ingvar Kamprad, hemmet är fyllt av IKEA-möbler.

En omskakande händelse i hennes liv är att hon överlevde skolmassakern i Columbine, Colorado, 1999, då 13 personer dödades och många fler skadades.

– Det var 17 år sedan, jag var nyligen tillbaka på en minnesstund. Väldigt känslosamt. Den dagen fick jag bara för mig att gå tidigare till klassrummet, hade jag suttit kvar i kaféet hade jag blivit ihjälskjuten som min bästis blev. Michael Moores film skildrade allt på ett bra sätt.

Patrick Glass

30 år, Spokane, Washington

Foto: ROGER LUNDSTEN
Patrick Glass.

Är kock, utbildad i det franska köket, men jobbar inte på finkrog utan serverar ”tusentals” studenter på ett universitet. Älskar att fiska, har tidigare spelat ishockey. Nybliven singel, efter ett förhållande med en tjugo år äldre kvinna.

– Mina svenska idoler är Lars Lindgren (nu 63 år) och Mats Lindgren (nu 41 år). Lars spelade i Vancouver Canucks, det NHL-lag som ligger närmast där jag bor. Mats var en skön lirare som kunde göra vad som helst på isen, spelade också i Canucks och New York Islanders.

Anna Lopinto

25 år, Memphis, Tennessee

Foto: ROGER LUNDSTEN
Anna Lopinto.

Växte upp i svensktrakterna i Minnesota som yngst av åtta syskon. Numera bor hon i Nashville, Tennessee, och är en riktig cowgirl. Tävlar i rodeo och lär folk att både rida och skjuta.

– I barndomen var det mycket prat om Vilhelm Mobergs Utvandrar-böcker och filmerna. Och Carl Larssons tavlor. När jag var sex år kom svenska drottningen på besök i trakten, det var stort tyckte alla.

– Min man, vi är ganska nygifta, spelar gitarr i ett countryband med Tara Thompson som sångerska. Vi gillar båda First Aid Kit.

Inger Romero

44 år, Temecula, Kalifornien

Foto: ROGER LUNDSTEN
Inger Romero.

Djupt troende hemmafru, även om hon är lärare i botten. Flyttade från San Diego till mycket billigare boende efter den ekonomiska kraschen 2008. Då de inte har råd att skicka barnen (11 och 12 år) till den kristna privatskolan, undervisar hon dem själv hemma. Maken driver eget företag från hemmet.

– Jag är inte den som vill pådyvla folk min kristna tro. Det ska nog gå bra att komma överens med både dem som är mormoner eller vill festa på kvällarna.

– Mina svenska favoriter är Ingrid Bergman och han som hittade på blixtlåset, vilken fantastisk uppfinning.

(Två amerikaner var först, men svenskamerikanerna Peter Aron Aronsson och Gideon Sundbäck förbättrade uppfinningen avsevärt i början av 1900-talet).

Erik Seaholm

38 år, Austin, Texas

Foto: ROGER LUNDSTEN
Erik Seaholm.

Jobbar som speciallärare för barn och ungdomar med funktionshinder. Han och hustrun har två barn, 2 och 4 år, där det äldsta har Downs syndrom. Älskar brittisk popmusik som Smiths, Morrissey, New Order och och tycker Zlatan Ibrahimovic är bäst.

– He's my man. Härlig attityd. Har dock lite problem med att han kanske ska spela med Manchester United, då jag alltid har hållt på konkurrenten City.

Sarah Steinman

30 år, Minneapolis, Minnesota

Foto: ROGER LUNDSTEN
Sarah Steinman.

Bor ensam i storstaden i ett stort hus hon har renoverat med sina egna händer, men älskar också naturen. Hon jobbar som vildmarksguide, bland annat leder hon kanotfärder för ungdomar med trasslig bakgrund. Är singel och åker gärna på långa resor på sin motorcykel, en Suzuki 650 cc.

– Svenskar jag gillar… jag har lyssnat mycket på Robyn och sträckläste alla Stieg Larssons tre deckare när de kom.

Steven Swanson

35 år, Palm Springs, Kalifornien

Foto: ROGER LUNDSTEN
Steven Swanson.

Hade trasslig uppväxt, pappan dog när han bara var fem år. Som 17-åring blev han pappa till två tvillingar som föddes för tidigt och båda dog. Efter åratal av drog- och alkoholmissbruk, räddades han tillbaka till ett bättre liv av sin morbror, en pastor i Oklahoma. Jobbade länge som parkeringsvakt. Nu är han kristen – och MMA-fighter.

– Jag har 14 segrar och 2 förluster, men det är inte på så hög nivå. Jag jobbar egentligen mer som coach för andra på ett gym.

– Kanske inte så svårt att gissa på mina svenska favoriter, eller hur? ”The Mauler”, förstås. Tror och hoppas han kan komma tillbaka på allra högsta nivå. Gillar också Reza Madadi. Och Zlatan har samma coola attityd, även om han spelar fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM