Mejla

Sandra Wejbro

Musikhjälpen by night är sövande sällskaps-tv

Att följa program­ledartrion dygnet runt blir närhetsskapande, mänsklig slow-tv

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänner i vardagsrummet. Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz leder ”Musikhjälpen”.
Foto: SVT
Vänner i vardagsrummet. Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz leder ”Musikhjälpen”.

TV

”Musikhjälpen” är knappast särskilt bra tv.

Just därför är de senaste årens finaste jultradition så makalöst befriande.

På torget dansar en till synes överförfriskad tjomme till Fleetwood Macs ”Dreams”. Tempot i sändningen är sövande. Då och då bryter William Spetz och hans nattkompis, komikern Marcus Berggren, av musiken med associativt, retsamt skämtande. De förenas i trygghetslängtan när de på frågan om var i världen de helst vill bo svarar Piteå (Spetz mormors hem) och ”om Kungälv” (som Berggren kommer ifrån) ”flyttades till Kungsholmen” (där han bor nu).

Nätterna med ”Musikhjälpen” (SVT/SR) är märkliga. Jag är krasslig och har svårt att sova. På dagarna växlar ändå gäster och uppträdande artister av varandra, men nätterna är något helt annat. Lite påminner det om ZTV:s storhetsdagar på 90-talet när E-Type eller någon annan VJ satt och tjôtade till
musikvideos (men utan den visuella belöningen av just videos).

 

Det är varken rappt eller nyskapande, men fyller en funktion som inte varit särskilt högprioriterad på senare år, snarare aningen föraktad. Nämligen tv:n som sällskap, med programledare som tittarnas vänner hemma i deras vardagsrum. Förra året blev det rama­skri när julvärdarna Erik Haag och Lotta Lundgren inte sände live på julafton. Därmed berövade man också de ensamma deras virtuella sällskap.

Jag misstänker att SVT blev överraskade av kraften i kritiken. Live eller inte, hur stor roll kunde det spela 2017 och var ändå inte innehållet det viktiga? De som sitter klistrade framför burken på julafton anses väl knappast som en målgrupp för framtiden heller.

Men de fick lära sig sin läxa och i år poängterade julvärden Kattis Ahlström, den av SVT:s program­ledare med absolut varmast utstrålning, att hon självklart kommer sända live.

”Musikhjälpens” mål är att samla in pengar, i år till människor med funktionsnedsättning runt om i världen, inte att vara någons sällskap via tv eller radio. Ändå tror jag att det är precis vad den maratonlånga livesändningen blivit för många. 

 

Årets programledare är en stabil blandning av entusiastisk värme (P3-profilen Farah Abadi), artisteri (Daniel Adams-Ray) och humor (William Spetz). Under veckan, inlåsta i ”Musikhjälpens” bur på Stortorget i Lund, växlar stämningen från nervös och lätt avvaktande till avslappnad, trött och känslosam. Att följa dem så gott som dygnet runt blir närhetsskapande, mänsklig slow-tv.

För även om just den tv-genren, som gjordes populär av NRK (norsk public service) 2011 med en 134 timmar lång livesändning längs Hurtigruten, inte längre är lika het så finns behovet av det lugna, meditativa tempot fortfarande. Man behöver inte titta aktivt hela tiden, ibland räcker det att finnas där som bakgrund till julstök eller för att ge dåligt samvete om man skulle råka shoppa för många klappar.

 

Med det sagt övergår det mitt förstånd hur så många som ringer ”Musikhjälpen” väljer att önska Whams ”Last christmas” eller andra jullåtar, när de ändå spelas dygnet runt överallt annars just nu. De borde krävas på dubbelt bidrag till de funktions­nedsatta.

 

”RuPaul’s drag race” säsong 10.

Veckans...

… nyhet. Att ”RuPaul’s drag race” får en brittisk version som ska ha premiär på BBC nästa år är ju hur spännande som helst. I väntan på den har tionde säsongen av originalet nyligen landat hos Netflix.

 

… dokumentärserie. ”The innocent man” (Netflix) är en av alla serier som kallats ”nya Making a murderer”. Den bygger på John Grishams bok med samma namn, en granskning av framtvingade erkännanden och två brutala mord i lilla Ada, Oklahoma, på 1980-talet. Om den lever upp till förväntningarna får vi se i dag när de sex avsnitten läggs ut.

 

”Spiken” på Tv4 play.

… humor. ”Spiken” (TV4 Play) är en sprillans ny humorserie om personalen på ett litet tech-bolag i Stockholm. Lågbudget och fånigt, men bitvis rätt kul.

 

… krock. I morgon är det premiär för två väldigt olika filmer på Netflix – dels den mexikanska uppväxtskildringen ”Roma” som hyllats som en av årets allra bästa filmer, dels sågade ”The happytime murders” med Melissa McCarthy och ett gäng skjutglada, snuskiga muppar. Får se vilket humör man vaknar på.

 

Liv Ullman.

… födelsedag. Med ”Grattis Liv Ullman” firar SVT den norska skådespelarens 80-årsdag på söndag med en nygjord intervju och Ingmar Bergman-klassikern ”Persona”.

 

… gala. På måndag är det dags för tårkalas igen med årets upplaga av ”Svenska hjältar-galan”, som den här gången visas på Aftonbladet och TV3/Viafree.

 

… julshow. Efter succén ”Ett kunskapslyft” är gänget bakom radioprogrammet MNK redan tillbaka igen, nu med ”ogenomtänkta julfirare” som Thunder och Katla på scenen. ”Mammas nya kille – firar jul på måfå” visas på Södra teatern i Stockholm, men gör också (eller har gjort) nedslag i Luleå, Skellefteå, Gävle och Umeå.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE