Filmtips 11 juli

Shine

TV

Upplyftande drama om föräldrakrav och psykiskt sammanbrott, om musiken som förlösare och besatthet. Ändå denna livsglädje och lyster.

”Shine” är den verkliga historien om begåvade pianisten David Helfgott från Australien, född i Melbourne 1947. Han fick ett sammanbrott efter en Rachmaninov-konsert 1970 och filmen följer vägen dit, faderns press på honom under ungdomsåren. Och vägen tillbaka, när han hittades i en pianobar 1984.

Det är en fantastisk historia, och Scott Hicks har också lyckats göra en fantastisk film. Den tar oss med in i en snål och karg känslovärld i det fattiga barndomshemmet, där fadern, en judisk överlevande från koncentrationslägren, styr med sträng disciplin. Fadern spelas mycket bra av tysken Armin Mueller-Stahl. Men så är det rakt igenom en välspelad film. Både Noah Taylor som den unge David och Geoffrey Rush som den vuxne huvudpersonen är utmärkta, i biroller finns veteraner som Lynn Redgrave och John Gielgud.

Ur det allra vackraste kommer grymhet och förstörelse. ”Shine” har en alldeles egen lyster. (1996)

Kanal 5

21.00

Schakalen

Spännande bok som blivit spännande film. Frederick Forsyth fick en stor hit som författare när han vävde en skröna om ett mordförsök på Frankrikes president Charles de Gaulle.

Följer yrkesmördarens minutiösa förberedelser. Edward Fox spelar den noggranne attentatsmannen. Häromåret kom en dålig nyinspelning med Bruce Willis och Richard Gere. (The Day of the Jackal, 1973)

TV 3

23.40

Livet från den ljusa sidan

Jag gillar den här romantiska komedin med Jack Nicholson som psykiskt störd bästsäljarförfattare och Helen Hunt som tålmodig servitris. Båda värda sina Oscar.

Nicholson är excentrikern med en mängd fobier, som bland annat gör att han är allmänt folkilsk och bråkar med sina grannar. Greg Kinnear, som tidigare var programledare i tv, är bra som en homosexuell man som blir en viktig tredje bas i intrigen.

Skriven och regisserad av James L Brooks som också regisserat ”Ömhetsbevis” och ”Broadcast news”, men som också varit mycket aktiv inom tv. Han jobbade med tv-serien ”Taxi” men också med ”The Simpsons”. Han är duktig på komik. (As good as it gets, 1997)

ZTV

21.00

Att ha och inte ha

Humphrey Bogart är hårdingen som via Lauren Bacall övertalas att hjälpa till mot nazister. Om flyktingar i Västindien. Klassiska rep- liker. Bygger på Ernest Hemingways roman. (To have and have not, 1944)

TCM

22.00

Gissa vem som kommer på middag?

Spencer Tracy och Katharine Hepburn spelar det upplysta kloka paret som får fundera på sina åsikter när dottern berättar att hon vill gifta sig med en svart man (Sidney Poitier). (Guess who’s coming to dinner? 1968)

TV 1000

18.00

Kaos i kulissen

Skoj om teatern och fåfänga skådespelare. Michael Caine spelar en regissör som ska sätta upp en komedi. Vi får följa den före, under och efter premiären. Med Carol Burnett och Christopher Reeve. Farsen har även spelats i Sverige under olika titlar. (Noises off, 1992)

TV 1000 Cinema

15.00