SVT och Alling ska stoppa mobbning med ny tv-serie

avJoni Nykänen

Tv-profilens demoner kom tillbaka: Jag mådde jävligt illa

1 av 3 | Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Morgan Alling

Han svävade mellan hopplöshet, vrede och lycka under SVT-inspelningen.

Nu försöker Morgan Alling göra det han kan för att motverka mobbning i en kommande realityserie.

– Jag mådde jävligt illa, säger han till Nöjesbladet.

Nu bekämpar skådespelaren Morgan Alling, 47, mobbning i SVT:s realityserie "Morgans mission".

Tillsammans med elever i en helt vanlig skolklass i Ystad jobbar han för att analysera, upptäcka och motverka negativa beteendemönster. Under några månader skaffar sig skolklassen, med hjälp av Alling, nya kunskaper och erfarenheter som är tänkta att förändra läget till det bättre.

– Jag mådde jävligt illa under hela inspelningen. Känslomässigt har jag pendlat mellan extrem lycka, gråtit, ryst, varit ledsen och förbannad. Det har varit en jävla resa för mig känslomässigt. När jag sedan reser hem till mina barn och sitter där med dem och tänker "fy fan, jag vill inte att ni ska gå till skolan". Och nu går mina barn i en bra skola. Men ändå. Fy fan, säger Morgan Alling till Nöjesbladet.

”Upplevde kränkningar hela uppväxten”

Det har under en längre tid funnits en vilja hos SVT att göra ett program om mobbning.

– Vi har inte förrän nu hittat sättet. Vi såg en dansk förlaga och kopplade ihop det med Morgan och känner att vi nu har ett sätt som kan ge föräldrar, skola och barn verktyg, säger Petter Bragée, programchef.

Bland annat är det Allings historia som gör honom särskilt lämpad för ett program av den här sorten.

– Hela min uppväxt upplevde jag kränkningar från både samhället och individer. Det har fått mig att brinna extremt mycket för att hjälpa och stärka människor som far illa, säger Alling.

Trots att han är som klippt och skuren för en roll av det här slaget blev det en utmaning för honom. Han bröt ihop flera gånger.

– Det är hopplöst ibland. Jag hade flera "breakdowns". Jag hade gått ut från en lektion mellan elever och lärare och kände "nu skiter jag i det här". Men jag lämnar aldrig barn i sticket på det sättet, säger Alling.

”Med i den tysta massan”

Bragée förklarar att de inte letade upp en problemskola för att rädda den.

– Vi ville hitta strukturerna. Nu kommer det att bli en föregångsskola. Det här ger dem ytterligare ett verktyg. När föräldrar ser programmet kan de fråga barnen "har ni det så här?". Då finns det något att relatera till, säger Bragée.

Alling berättar att han varken var en mobbare eller mobbades under sin egen skoltiden.

– Men jag var säkert med i den stora tysta massan och kränkte andra, men jag har aldrig känt mig som en mobbare. Mina problem var andra, säger han.

"Morgans mission" börjar den 5 oktober.

Det här är Alling:

Namn: Sven Robert ­Morgan Alling.

Ålder: 47

Bor: Stockholm.

Familj: Frun Anna-Maria och två barn.

Gör: Skådespelare, ­regissör, producent, författare och föreläsare.

Bakgrund: Under sitt sommarprat i P1 2009 berättade Morgan Alling om sin uppväxt i olika fosterhem. Han avslöjade hur han upprepade gånger utsattes för svek, lögner, misshandel och piskades med en ­läderrem. Han var på tre barnhem, fyra fosterhem och nio skolor på elva år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mobbning

Skolbarn