TV

Lantz till hårt angrepp mot ”Parlamentet”

Av: 

Ylva Niklasson

TV

"Jag var ett kvinnoalibi för sexistiska skitskämt"

Nu har Annika Lantz tröttnat på den sexistiska och mansdominerade humorbranschen.

I tidskriften Bang riktar hon skarp kritik mot ”Parlamentet”.

– Jag är så jävla förbannad på att det tog tolv säsonger för mig att förstå att jag gång på gång utnyttjas som kvinnoalibi till sexistiska skitskämt, skriver hon.

Annika Lantz, 41, har varit med sedan ”Parlamentets” begynnelse. Men nu har hon fått nog av TV?4-programmet. I en krönika i den feministiska tidskriften Bang skräder hon inte orden. Hon berättar hur hon upplever den mansdominerade humorvärlden.

– Jag minns en genomgång inför en inspelning av ”Parlamentet”, jag är som vanligt den enda tjejen, grabbarna sitter bredbent i soffan och diskuterar ståuppscenen och när jag inte har hört ett kvinnonamn på en kvart så frågar jag: Är det inga tjejer som ståuppar? Några av snubbarna har i alla fall vett att vrida lite på sig innan en av dom svarar att ”det blir ju aldrig riktigt bra med tjejer”, skriver hon i Bang.

”Ska vara man nog”

Hon berättar fortsättningsvis om hur männens skräniga divalater yttrar sig i väntrummet innan det är dags för tv-inspelning.

– När kameran går igång är det vad det handlar om: Du-ska-ha-längst-kuuuuuk. Du ska vara man nog att kalla mig för ”jävla feministsubba” åtminstone en gång per säsong, du ska vara man nog att, när jag väl öppnar munnen, göra stryp­rörelser mot halsen så att jag ska förstå att knipa käft, du ska vara man nog att avbryta så många av mina inlägg som möjligt och du ska vara man nog att vara den som med facit i hand säger: ”Det blir ju aldrig lika bra med tjejer”, skriver hon.

”Svårt att låtsas”

Annika Lantz fortsätter att vädra sin ilska i krönikan:

– Jag är så jävla förbannad på att det tog tolv säsonger för mig att förstå att jag gång på gång utnyttjas som kvinnoalibi till sexistiska skitskämt. Jag är så jävla förbannad på att jag förstod det, för efter det var jag inte längre ”en av grabbarna” och efter det är det mycket svårare att låtsas att vi har roligt.

”Jag är förvånad”

För programledaren Anders S Nilsson, 42, kommer Annikas utspel som en chock. Först vill han inte kommentera det alls, sedan väljer han att säga:

– Jag är förvånad men respekterar Annikas känslor.

Mikael Tornving, 48, har varit med i programmet sedan 2000.

– Det är tråkigt om hon känner så. Själv har jag inte märkt av den typen av sexistiska kommentarer, men Annika är en jävligt vettig tjej så uppfattar hon det så så har hon nog rätt. Det är en mycket korkad generalisering av män att tro att de skulle vara roligare än kvinnor, jag känner mig dock inte träffad i kritiken, säger han.

”Kanske är rädda”

Barbro ”Babben” Larsson är en av ”Parlamentets” största profiler.

– Det är grabbig miljö eftersom det är mest män som gör program och dominerar i paneler. Men det Annika berättar känner jag inte igen – det skulle jag aldrig tolerera. Men jag förstår att hon är upprörd och reagerar. Jag upplever att jag har full respekt, men männen kanske är rädda för mig, säger hon.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert: