Elisabet Höglund om sveket: Det är tragiskt

TV

SVT tyckte att hon var för gammal – nu får Elisabet en egen talkshow hos rivalen TV4

1 av 2
Elisabet Höglund rasar mot sin förra arbetsgivare, SVT, som släpper sina kända profiler till konkurrenterna. ”Visst är det en marknad där man kan få bättre erbjudanden, men SVT bjuder aldrig emot.” säger hon.

Hon blev kallad ”för gammal” av SVT när hon ville göra en egen talkshow. I stället blir Elisabet Höglund nu programledare för ”Förkväll” i TV4.

Det får Höglund att rasa över sin gamla arbetsplats – och vd:n Eva Hamilton.

– SVT släpper sina profiler, det är sorgligt och dålig politik och det får Hamilton ta på sig, säger Elisabet Höglund till Nöjesbladet.

Ernst Kirchsteiger, Peter Jihde, Kattis Ahlström och Mat-Tina Nordström. Nu kan du lägga Elisabet Höglund, 64, till kategorin gamla SVT-profiler som lämnat och gått till största konkurrenten TV4.

Enligt källor till Nöjesbladet är hon från och med i höst en av tre programledare när ”Förkväll” startar i TV4.

Själv vill Elisabet Höglund inte kommentera uppgifterna om nya jobbet – men berättar att hon i flera års tid försökt göra en egen talkshow i sin gamla kanal.

– Jag lämnade in många programförslag under åren, men SVT sa bara att jag var för gammal. Eva Hamilton (nu vd) var chef för nyheterna då, jag gick bland annat direkt till henne och hon sa rakt ut att hon ”aldrig skulle få pengar för det”, säger Höglund.

Ska leda ”Förkväll”

Elisabet såg inga möjligheter att komma vidare på SVT och lämnade därför kanalen förra året – då plockade i stället TV4 upp henne som deltagare i ”Let’s Dance”. Nu väntar hennes första stora programledarjobb i ”Förkväll”.

Eva Hamilton är oförstående till kritiken och menar att hon inte bestämde över programsidan när Elisabet jobbade där.

– Det var inte jag utan programledningen som fattade de besluten, säger Hamilton.

”Sorgligt”

Under de senaste åren har även en rad andra stora SVT-profiler lämnat för TV4. Det får Elisabet att rikta tuff kritik mot sin gamla arbetsgivare.

– Jag tycker det är tragiskt. Ernst, Jihde och Kattis har alla varit profiler och förknippats med kanalen. Visst är det en marknad där man kan få bättre erbjudanden, men SVT bjuder aldrig emot, det är sorgligt och dålig politik. Det får Hamilton ta på sig, säger hon.

Andra regler

Men Eva Hamilton anser att det oftast beror på möjligheten att komma till andra typer av avtal hos TV4.

– I flera av de fallen du nämner så fick de möjlighet att teckna kommersiella avtal med sponsorer vid sidan. Så det handlar inte bara om en lön vi ska matcha. Vi har andra regler för sånt, säger Eva Hamilton.

Tre programledare

Den nya säsongen av ”Förkväll” startar i oktober. Programmet kommer ledas av tre programledare och sändas varje vardag. Vid sidan av Elisabet Höglund är inga andra namn spikade, men såväl Magdalena Graaf som Carin Da Silva har enligt uppgifter diskuterats.

– Jag kan inte kommentera programledarna än, vi är inne i att sätta programmet just nu, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4.