TV

Vad blir bättre med digital-tv?

TV

Allt ser ut som vanligt: det göttaste i kanalerna stoppas i malpåse när sommaren är här. Fyran tar bort ”Lost”. Femman lägger godispaketet ”Desperate housewives” åt sidan. Tv-årets uppdelning i säsonger hör till den globala tv-byns äldsta traditioner. Utåt ser allt ut som vanligt. Ingen kan se skogen på campingplatserna för alla tv-antenner.

Det är sommaren som profilerar en helt ny frihet från tv-kanalernas programtablåer. Den som ser tv via internet har skapat en helt egen personlig tv-värld nerladdad i dvd-spelare med hårddisk. För att inte tala om serier och filmer i behändigt dvd-format sålda ända inne i snabbköpet där du handlar mat eller på nätet. Liknande tv-somrar får vi aldrig mer. Mäktiga särintressen har inget till övers för tittarnas nya frihet.

En snabbt införd lag mot piratkopiering sätter stopp för sommarlovet redan 1 juli. Då genomdrivs kraftiga prishöjningar dels på de brännbara dvd-skivorna dels på dvd-spelare med hårddisk.

Man borde egentligen inte vara förvånad över att regeringen med det greppet visar vem som bestämmer i det nya tv-landskapet. Det kostar inget att strunta i oss.

Det är samma osynliggörande av oss som vid den beslutade nedsläckningen av det analoga nätet och som börjar på fyra platser i höst. Digitaliseringen av marknätet krängdes med argumentet att nedsläckningen skulle spara pengar åt Sveriges Television, SVT. Det skulle betyda mer pengar över för bättre program.

Men nu skriver Vi på TV, företagets interntidning, att själva digitalövergången blir så dyr för SVT att lägre kostnader för sändningarna inte skymtar förrän nånstans om åtta år – år 2013. Av besparingen bidde inte ens en tumme!

För om åtta år har andra utgifter tillkommit och inte minst för alla tv-tittare. Lika lurad är varje tv-tittare redan nu av att digitaliseringen ger all makt över utbudet till de kommersiella operatörerna av de skilda kabelnäten. Njut din sista sommar med analog tv.

KERSTINS KANONER

KERSTINS KALKONER

Kerstin Hallert

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV