Goa glada göteborgare

TV

Eller saktmodiga människor som inte får mycket gjort

I kväll eftersnackade vi om dialekter i allmänhet och göteborgskan i synnerhet. Programmet ”Svenska dialektmysterier” tog i kväll upp varför göteborgare anses vara så ”goa och glada” och roliga. Huruvida de är det i verkligheten rådde det delade meningar om på eftersnack.

Signaturen ”Jonny” skrev: ”Har genom åren kommit i kontakt med många Göteborgare genom mitt arbete och jag kan tveklöst påstå att Kålle är av födseln en mycket humoristisk person. Ja, Göteborgaren är roligast i landet.” Signaturen ”Skånepåg” höll inte med: ”Göteborgare roliga??? skojar ni? Har bott i Göteborg sedan 1980. Jag har aldrig träffat en rolig Göteborgare. Saktmodiga människor som inte får mycket vetigt gjort.”

För eller emot? Ja, det var de flesta. Men det fanns de som försökte medla samförstånd: ”Alla dialekter är roliga. För en göteborgare låter stockholmska kul och vice versa. Alla landsmän skrockar åt varann, oavsett var de kommer ifrån. Alla skrattar åt alla och tycker det låter udda. Det som förenar oss är alltså att vi tycker att vi alla låter lustigt. Trots att vi talar samma språk”, skrev Lasse.

Linda Kling