Vinnarna av ”Kristallen”

TV

Filip och Fredrik är årets förnyare av svensk tv

Foto: TV4
Filip & Fredrik tog Leif Pagrotsky till hjälp och lottade fram vem de skulle hålla sitt tacktal till. Det blev Christer Ulfbåge. ”Han hatade oss från första stund”, sa Filip & Fredrik om sin gamla kollega från "Hello Sydney."

Först ut att få Kristallen blev ”FC Z” i klassen årets reality. ”Lasermannen” blev årets dramaprogram och dokymentären med samma namn fick också pris.

Rickard Sjöberg och Pontus Gårdinger presenterade det första priset i kategorin Reality. Det blev nördarna i FC Z som tog hem priset i kamp mot bland andra trotjänaren Expedition Robinson. Glenn Hysén tog emot priset tillsammans med gäng glada ”fotbollsstjärnor”.

Årets dramaprogram presenterades av Pontus Gårdinger med en känga åt den egna kanalens dramaproduktion.

Det blev ”Lasermannen”, SVT-produktionen baserad på Gellert Tamas bok med samma namn.

– En dramaserie som inte är så mycket underhållning men väldigt viktig. Speciellt i dessa valtider, sade David Dencik, som spelade huvudrollen i serien.

Årets förnyare

Det speciella priset till årets förnyare, som saknade nominerade, gick till succéduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Tacket blev ett riktigt klassiskt Filip och Fredrik-skämt

– Det är exakt 115 personer som har arbetat med oss, sade Filip Hammar.

Därefter tog duon fram en tombola och drog fram ett nummer. SVT-sportens Christer Ulfbåge lottades därmed att få ”tacktalet”.

– Han hatade oss från första stund. Utan din skepsis hade vi blivit André Pops, inget ont om dig André.

Let's Dance – årets underhållning

Lets Dance blev årets underhållningsprogram.

– Det handlar om att våga visa hur dålig man är, sa Peppe Eng i tacktalet.

– Underbart att ni uppmärksammade oss.

Publikens pris

Årets programledare är kategorin som fått kritik för bristen på kvinnliga nominerade. Det blev Peter Settman som röstades fram av svenska folket. Insatsen i ”Så ska det låta” gav honom segern.

Årets nyhetsprogram – Rapport

Rapport blev årets nyhetsprogram. Katarina Sandström och producenten Per Yng tog emot priset.

— Sveriges största nyhetsprogram har äntligen blivit Sveriges bästa nyhetsprogram, sa han i tacktalet.

Tre pris i ett svep

Årets barnprogram blev Hjärnkontoret. Grattis Världen blev årets livsstilsprogram, Filip och Fredriks andra pris. Lasermannen – dokumentären blev årets dokumentär.

”På spåret” – årets gameshow

– Vi har hållit på sedan 1987. Det är vårt eget koncept från Göteborg. Sidekicken Björn Hellberg har en stor del av det här priset, sa Ingvar Oldsberg och fortsatte med en klassisk ordlek.

– K-märkt kinesisk föda i kombination med barrträd i bestämd form. Vad blir det?

– Kristallen.

Årets hederspris

Magnus Härenstam får Kristallens hederspris för sina livslånga insatser som komiker och som gameshow-värd i ”Jeopardy” under 16 år.

– Man känner en svag men omisskännlig doft av förmultning från det här priset. Jag är för ung för det här. Om ni inte har något emot det så fortsätter jag ett tag till, sa Magnus Härenstam i tacktalet.

– Egentligen ska man vara nöjd med helheten men det finns ett som sticker ut. Det är fem myroro. Det tycker både jag och Brasse, sa Magnus Härenstam till aftonbladet.se.

Årets humorprogram

”100 höjdare !!!” blev årets humorprogram.

– Det här är helt ofattbart, sa Filip Hammar.

– Årets humor är artiklarna om Hans Rosenfeldt och Uffe Larsson.

Tre priser i ett

Josefsson blev årets faktaprogram. Liga Europa årets sportprogram. Årets infotainment blev Fredrik Lindströms ”Svenska dialektmysterier”.

Årets bästa tv-program

Priset för årets bästa tv-program röstas fram av tv-publiken, och "Så ska det låta" tog hem det för andra gången. Programledarbytet – från Peter Harrysson till Peter Settman – visade sig inte avskräcka publiken.

Peter Settman tackade också framför allt sin publik.

– Det handlar väldigt mycket om att flytta en position, när man tar över ett så etablerat program som "Så ska det låta", sa han.

Carl-Magnus Fagerholm, Daniel Wiklander