SVT lägger ner ”Ballar av stål”

1 av 3 | Foto: nersprutade med vatten Carola och statsminister Fredrik Reinfeldt är två av de kända personer som drabbades. Efter att "Ballar av ståls" reporter sprutat ner dem med vatten startade en massiv kritik av SVT. Nu skrotas programmet.
TV

Fiaskot är ett faktum.

Nu väljer SVT att inte sända skandalprogrammet "Ballar av stål".

– Det var en felsatsning redan från början, säger Annie Wegelius, 48, programdirektör.

När reportern Hanna Wilenius, 30, sprutade vatten på statsminister Fredrik Reinfeldt under inspelningen av ”Ballar av stål” startade en massiv kritik av SVT.

Men trots blåsvädret planerade kanalen länge att humorprogrammet skulle sändas.

– Det är tänkt till hösten, sa informationsdirektören Helga Baagøe till Aftonbladet den 5 juni.

I dag är verkligheten en annan.

Aftonbladet kan nu avslöja att SVT väljer att kasta ” Ballar av stål” i papperskorgen.

– Jag kan inte se att det här är en typ av program som SVT ska sända och därför har jag valt att lägga ner det. Det är ett självständigt beslut, säger Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

Felaktig satsning

Själv tillträdde hon sin tjänst efter att ”Ballar av stål” hade beställts av produktionsbolaget Strix. Men efter all uppståndelse valde hon att med ”rätt kritiska ögon” titta närmare på projektet.

– Jag kände att ju mer utmanande programmet är, desto mer måste det verkligen hålla. Jag tycker inte att det gör det. Och det är mitt yttersta ansvar att backa upp och stå för det vi gör, säger hon.

Annie Wegelius tycker att ”Ballar av stål” var en felaktig satsning redan från början.

– Det ingår inte i den SVT-profil som jag vill bidra till att skapa, säger hon.

Står för kostnader

För att rädda det material som spelats in har SVT förgäves fört diskussioner med Channel 4, som har rättigheterna till programidén.

– Framför allt Strix har talat med dem för att se om det var så att vi skulle kunna använda det inspelade materialet i något annat sammanhang, men det har de inte velat, säger Annie Wegelius.

Vem kommer att stå för det här ekonomiskt?

– Vi håller just nu på att diskutera med Strix om hur vi ska lösa det. Men vi har ett avtal med Strix och vi kommer att stå för de kostnader som har varit i projektet.

Aftonbladet har utan resultat sökt Strix vd Robert Aschberg för en kommentar.

Reportern anmäld - av Säpo

Niklas Strömberg