Moa paniktränar bakom ratten inför ny SVT-serie

Skådespelerskan saknar körkort: Är i full gång

”Twin peaks” möter ”True detective” i SVT:s nya tv-serie.

Moa Gammel, som gör huvudrollen i ”Jordskott”, paniktränar just nu på att köra bil.

- Alla blev förvånade när de insåg att jag inte hade körkort, säger Gammel.

I maj börjar inspelningarna av SVT:s nya tv-serie ”Jordskott” med Moa Gammel i huvudrollen.

Sju år har gått sedan ­poliskommissarie Eva Thörnblads (Gammel) ­dotter försvann vid skogssjön i orten Silverhöjd. Kroppen hittades aldrig.

När ett barn försvinner på nytt reser Eva tillbaka för att ta reda på om det finns en koppling mellan pojken och hennes dotters försvinnande.

– Jag ville ta avstamp i kriminalserien, men ­landade i ett mer komplext universum än ”nordic ­crime”, ­säger Henrik Björn, konceptuerande regissör.

Henrik Björn drar paralleller till ”True detective”, ”Top of the lake” och ”Twin peaks” när han beskriver den skrämmande atmos­fären i serien.

En ny Laura Palmer

– Men vi har den svenska urskogen som fond. Skogen är djup med många fällor och slukhål. Det är en ­mindre ort med ett mysterium. Om det finns en likhet med Twin peaks så är det mysteriet kring det försvunna barnet. Det är vår Laura Palmer, säger Björn.

Titeln syftar till en egendomlig naturföreteelse där skarpt begränsade stycken av frusen mark lyfts upp och kastas ett par meter åt sidan.

– Man får titta på ­serien för att få reda på mer. Men det där är ett naturfenomen det finns en förklaring till, säger Björn.

”Alla blev förvånade”

Bioaktuella Moa Gammel (”Tommy”) insåg inte att hon behövde ha körkort till rollen.

– Först frågade de mig ­inte, och sedan blev alla förvånade när de insåg att jag inte hade körkort. Då kom vi fram till att jag får ta körkort snabbt, säger hon och skrattar.

– Jag är i full gång med att försöka ta det. Tur att vi ­inte börjar med bilscenerna, säger hon.

Det här är ”Jordskott”

I rollistan återfinns även Johannes Brost, Göran Ragnerstam, Ann Petrén, Peter Andersson, Hans Mosesson, Ville Virtanen, Richard Forsgren, Vanja Blomqvist, med flera.

Jordskott består av tio avsnitt och produceras för SVT av Palladium Fiction för ­preliminär sändning 2015. Inspelningen drar igång i Sala i maj.

Övriga manusförfattare är Alexander Kantsjö och Fredrik T Olsson.

Skapare och konceptuerande regissör är Henrik Björn.

Publisert: