Forskare ”varnar” för ”Hedenhös”-dieten i SVT

Forskare gick ut och "varnade" för dieten i årets julkalender.

Men varningen om att dagens familjer skulle bli inspirerade av familjen Hedenhös köttfrosseri var ett skämt.

– Vi valde att skoja till det utifrån deras kost, säger en av författarna Katarina Bälter vid Karolinska Institutet.

Pepparkakor gör dig snäll och Nalle Puh har en diagnos. I år är det 'Hedenhösarna' som får ett varningens finger av forskarna.

Forskare granskade hälsan i historien om "Barna Hedenhös” i och med SVT:s julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen”. I en artikel publicerad i läkartidningen konstateras det att stenåldersfamiljen äter en strikt ensidig kost i form av kött och slår fast familjens ätande riskerar att påverka en hel generation unga svenskar i och med SVT:s julkalender.

"Skriven med glimten i ögat”

Men Katarina Bälter menar att artikeln är skriven med glimten i ögat och hon betonar att varningen inte har någon vetenskaplig grund.

– Det är ett kåseri och vi valde ett tema med anknytning till julen, och i år blev det julkalendern. Texten är skriven som ett kulturinslag. Vi valde att skoja till det utifrån texterna i böckerna, och vi varnar inte på någon vetenskaplig grund, säger Katarina Bälter.

'Riskerar påverka en hel generation'

Tidningen skriver att Hedenhösarna aldrig uträttar sina behov, något som får olyckliga konsekvenser och att familjen Hedenhös kostmönster riskerar att påverka en hel generation unga svenskar.

Men trots att texten snarare ska ses som ett roligt inslag än en seriös varning, så menar Katarina Bälter att den mat som Hedenhösarna äter inte är något hon skulle rekommendera.

– Nej, kosten ska vara varierad och man ska äta mycket frukt och grönt, vilket Hedenhösarna inte verkar göra. Ur både hälso-och miljö synpunkt skulle det vara bra om vi alla åt mindre kött.

Publisert: