Fint men förglömligt i ”Folk med ångest”

Så bra är Netflix nya svenska serie

Carla Sehn, Per Andersson och Lottie Ejebrant i ”Folk med ångest”.
Carla Sehn, Per Andersson och Lottie Ejebrant i ”Folk med ångest”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Folk med ångest 

Netflix

Säsong 1

Av Camilla Ahlgren och Alex Haridi, med bl a Alfred Svensson, Dan Ekborg, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Carla Sehn, Petrina Solange, Anna Granath, Per Andersson, Lottie Ejebrant, Sofia Ledarp, Shima Niavarani, Sascha Zacharias.


TV-RECENSION Namnen bakom Netflix senaste svenska titel placerade förväntningarna på en lite högre nivå än vad resultatet kan matcha. 

Men även om ”Folk med ångest” inte stannar kvar hos en speciellt länge, är det en fin och varm liten serie att runda av året med.


DRAMAKOMEDI Efter ”Snabba cash”, ”Young royals” och ”Den osannolika mördaren” hinner Netflix nu, precis, med en fjärde svensk originalserie 2021. 

Dramakomedin ”Folk med ångest” är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn från 2019, och regisserad av Felix Herngren. För manus står två av personerna bakom streamingjättens hittills allra bästa blågula serier; Camilla Ahlgren, som var huvudförfattare för ”Störst av allt”, och Alex Haridi, som var med och skrev manus till både ”Störst av allt” och ”Kärlek & anarki”.

Här handlar det om en neurotisk och lite komisk pusseldeckare, som tar avstamp i ett misslyckat bankrån som snart övergår i ett gisslandrama under en lägenhetsvisning.

De två inte helt synkade småstadspoliserna Jim (Dan Ekborg) och Jack (Alfred Svensson) – som även råkar vara far och son – rycker ut. Men när de väl tar sig in i lägenheten är den tom. Rånaren är försvunnen, och för att kunna reda ut saken måste de nu förhöra samtliga i gisslan. 

Det rör sig, bland annat, om ett moget par som knarkar lägenhetsrenoveringar och reavinster (Marika Lagercrantz och Leif Andrée). En nervklen bankanställd med skuldkänslor (Anna Granath). En performancekonstnär som saboterar visningar på uppdrag av spekulanter (Per Andersson). En höggravid kvinna (Carla Sehn) och hennes bindningsfobiska flickvän (Petrina Solange). En äldre kvinna som verkar misstänkt bekant med lägenheten som visas (Lottie Ejebrant). Och en mäklare med utbrytarkung-talanger (Sofia Ledarp).

Men alla ger både motstridiga och bristfälliga vittnesmål. Och alla, inklusive pappa polis, verkar dölja något. 

Håller de någon om ryggen? Och i så fall vem, och varför?

Vi ser många bekanta ansikten i lite lagom skruvade roller alltså. Framför allt Svensson, som är mest känd från SVT:s ”Leif & Billy”, överraskar positivt genom att spela ut ett delvis nytt register. Och dialogen innehåller en del små humoristiska pärlor.

Men ”Folk med ångest” är inte ”fantastiskt rolig”, som Netflix själva påstår. Snarare är det en varm, mänsklig och aningen dyster historia. Om folk med ångest och relationer som skaver – men också om att göra så gott man kan, hjälpa sin nästa och ge människor andra chanser.


”Folk med ångest” har premiär på Netflix den 29 december.Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE