Sommaren då alla undrade: vem sköt JR?

Smarta löneförhandlingen under ’Dallas’-hysterin

Linda Gray och Larry Hagman i ”Dallas”.
Linda Gray och Larry Hagman i ”Dallas”.

1981 sköts Ronald Reagan av en galning som ville imponera på Jodie Foster.

Men det var ett annat mordförsök vid samma tid som orsakade global hysteri.

40 år har gått sedan vi ställde frågan ”vem sköt JR?”.

Vi lever i en tid då lägereldarna blir allt färre, med allt fler tv-kanaler och strömningstjänster. Förr i tiden samlades alla framför de stora tv-serierna, de stora evenemangen. Nu är valfriheten för stor för att det ska vara möjligt att skapa kioskvältare av samma dignitet.

Avsnittet där JR blir skjuten.
Avsnittet där JR blir skjuten.

Dallas” var förstås en av de där lägereldarna. Och det finns ett avsnitt som har gått till historien.

Efter en sommar av febriga spekulationer fick de amerikanska tv-tittarna veta vem som sköt JR Ewing. Den 21 november 1980 bänkade sig 83 miljoner tittare, fortfarande det näst mest sedda avsnittet i historien (efter finalen av ”M*A*S*H”).

På den tiden dröjde det lite längre innan vi i Sverige fick ta del av dramatiken. Avsnittet där JR blir skjuten en sen kväll på kontoret visades på SVT den 10 juni 1982. I USA utbröt fullständig hysteri.

”Dallas” hade fått sitt definitiva genombrott.

Sneglade åt Ingmar Bergman

Seriens början var betydligt lugnare. Journalisten David Jacobs hade aldrig skrivit något för tv, men planerna var ambitiösa. Han sneglade åt Ingmar Bergman och ville skriva en serie i stil med ”Scener ur ett äktenskap”. Produktionsbolaget Lorimar var inte ointresserade, men ville se något betydligt glamorösare.

Då föddes idén att förlägga dramat i Texas. Det var först långt senare i processen som Jacobs insåg att han borde ha döpt serien till ”Houston”. Det är den staden som har kopplingar till oljeindustrin, inte Dallas. Det visste inte Jacobs eftersom han aldrig hade varit i Dallas.

Till en början var det en serie med en slags ”Romeo och Julia”-romans mellan Bobby och Pam (Patrick Duffy, Victoria Principal) och familjerna som stod i vägen för deras kärlek. JR (Larry Hagman) var en ganska perifer figur.

Allt förändrades i tredje säsongen. Långsamt men säkert hade publiken fått upp ögonen för de djävulska intrigerna och JR blev allt populärare. Kulmen nåddes med skotten på hans kontor, den ultimata såpa-cliffhangern.

När hysterin var som värst den sommaren drabbades familjen Duncan. De hade byggt Southfork och ranchen var deras hem, även om exteriörerna användes i serien. Plötsligt fick de ständiga, ovälkomna påhälsningar av fans som hade blivit besatta av ”Dallas”.

– Det var galet. En gång var jag några meter bort från en kille som hoppade över stängslet och gav sig ut i hagen för att plocka upp hästgödsel för att ta med sig hem som en souvenir. Folk tog allt de kunde lägga händerna på, har Joe Duncan II berättat för Texas Monthly.

”En demokrat sköt J R”

Det tillverkades souvenirer som ställde frågan ”Vem sköt JR?”. Diskussionen sipprade in i den pågående presidentvalskampanjen. Både president Jimmy Carter och hans utmanare Ronald Reagan uttalade sig om vem de trodde höll i pistolen. Republikanerna tillverkade kampanjmärken där det stod ”En demokrat sköt JR”.

En dag fick producenten Leonard Katzman ett telefonsamtal från en av seriens stjärnor som var ute och golfade med förre presidenten Gerald Ford. Han ville veta vem som skjutit JR. Katzman vägrade svara. Ford påpekade att som president var han van vid att hålla hemligheter. Svaret var fortfarande nej.

En anledning till att Katzman sa nej var att han helt enkelt inte visste. Ingen visste. När avsnittet spelades in hade man inte bestämt sig för vem som höll i pistolen. Det fick bli en senare huvudvärk.

Larry och Maj Hagman på Sverigebesök 1994.
Larry och Maj Hagman på Sverigebesök 1994.

Det var nu som Larry Hagman och hans svenskfödda hustru Maj valde att smida medan järnet var varmt. Hagmans gode vän Carroll O’Connor, som själv hade nått stora tv-framgångar med komediserien ”Under samma tak”, påpekade för honom att han nu var en stjärna och måste förhandla upp lönen.

Tv-bolaget CBS vägrade till en början och gick så långt som att förbereda nästa säsong utan Hagman. Ingen är oersättlig, resonerade de och planerade att förklara bytet av skådespelare för publiken genom att låta JR genomgå ett ansiktslyft.

Att han hade blivit skjuten i magen, inte i ansiktet, tycktes inte bekymra CBS.

Larry och Maj Hagman pressade tv-bolaget på ett smart sätt. De lämnade helt enkelt Kalifornien under seriens uppehåll och började mingla. De gick till den ena högprofilerade festen efter den andra i New York.

Sedan flög de till London och fortsatte dyka upp på societetsfester. Larry och Maj träffade drottning Elizabeth. Drottningmodern försökte få ur Larry vem som hade skjutit honom, men det kunde han inte säga. ”Inte ens för er”. Det bjöds även på te hos furstinnan Grace i Monaco.

Efter Europaresan var saken biff. Larry Hagman/JR Ewing hade fått en sådan enorm publicitet och förväntningarna hade byggts upp på ett så överväldigande sätt att CBS gav med sig. Den nya lönen blev i dagens penningvärde ungefär 3,5 miljoner kronor per avsnitt.

Mary Crosby och Larry Hagman i ”Dallas”.
Mary Crosby och Larry Hagman i ”Dallas”.

Till sist närmade sig inspelningarna av den nya säsongen det oundvikliga. Sanningen skulle komma fram. Hagman var en av de första som fick veta. En dag sa han till Mary Crosby, som spelade JR:s svägerska och älskarinna Kristin:

– Vet du raring, det är nog bra om du skaffar en pr-kontakt och förbereder dig för galenskap.

Crosby, som är dotter till legendariske artisten och skådespelaren Bing Crosby, hade anat att hon kanske var den skyldige.

– JR behövde en ny älskarinna och serien behövde nytt blod, men jag trodde inte på något förrän avsnittet hade visats, har hon sagt i en intervju med Daily Mail.

Drunknade i poolen

Kristins öde i serien blev bittert. I slutet av fjärde säsongen fick hon en drogöverdos, ramlade från en balkong och drunknade i poolen.

Men Crosby och paret Hagman blev bästa vänner. När hon gifte om sig 1998 var det Larry som förde henne till altaret eftersom pappa Bing var död. Larry och Maj blev gudföräldrar till hennes barn.

Se där ett lyckligt slut som inte passade ”Dallas”.

Källor: Texas Monthly, GroovyHistory.com, Boston Globe, Daily Mail.


Kunde Bobby (Patrick Duffy) ha gjort det?
Kunde Bobby (Patrick Duffy) ha gjort det?

De var mest misstänkta

... enligt bettingfirmorna 1980.

  1. Sue Ellen Ewing (Linda Gray). Eftersom hon var gift med J R och hade problem med spriten och makens ständiga otrohet var hon nummer ett på listan över misstänkta. Det fanns till och med tekniska bevis i form av fingeravtryck på vapnet.
  2. Dusty Farlow (Jared Martin). Sue Ellens älskare hade försvunnit i en flygolycka, men det visade sig att han levde och höll sig gömd. Han var svårt förälskad i Sue Ellen; sköt han J R?
  3. Vaughn Leland (Dennis Patrick). Bankir i Dallas som hade blivit lurad av J R. Pengar kan ha varit ett starkt motiv.
  4. Kristin Shepard (Mary Crosby). J R:s svägerska och älskarinna. Ju närmare avslöjandet kom desto mer klättrade Kristin bland de misstänkta tills det stod mellan henne och Sue Ellen.
  5. Bobby Ewing (Patrick Duffy). Lillebror hamnade ofta i konflikt med J R. Kan det ha gått så långt att han ville se honom död?

Det gick även att betta på J R själv som misstänkt, att han skulle ha iscensatt sitt eget mordförsök.


”Dallas” gjorde comeback 2012.
”Dallas” gjorde comeback 2012.

Vem sköt J R andra gången?

J R Ewing blev till sist ihjälskjuten i ”Dallas” – 31 år efter det berömda mordförsöket. 2012 hade en ny version av tv-serien startat, där Larry Hagman, Linda Gray, Patrick Duffy och Ken Kercheval gjorde comeback i sina klassiska roller.

Men Hagman var döende i cancer och verkligheten sipprade in i serien. Även J R blev svårt sjuk i serien och anlitade en man att skjuta ihjäl honom. ”Mordet” var ett sista försök av J R att sätta dit ärkefienden Cliff Barnes (Kercheval) som han hoppades skulle få skulden.


”Simpsons”.
”Simpsons”.

Vem sköt mr Burns?

Mordförsöket på J R Ewing blev ett sådant popkulturellt fenomen att ”Simpsons” drev med det 1995. I två avsnitt fick vi se hur den åldrige affärsmagnaten Montgomery Burns blev skjuten och hur hela Springfield klurade på vem som hade gjort det. Avsnitten blev i sig en stor snackis, en mindre repris av 80-talshysterin. Svaret på frågan höll de ansvariga lika hemligt som i ”Dallas”, även om det fanns ledtrådar för uppmärksamma tittare.

Det var inte den enda ”Dallas”-referensen i avsnitten. Vid ett tillfälle fick vi se mr Burns trogne assistent Smithers skjuta honom, men det visade sig vara en dröm. Precis som när hela säsong nio av ”Dallas” visade sig bara ha varit en dröm.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln