Blodtörstiga skogsnissar i halvlyckad julskräck för familjer

Så bra är Netflix danska julserie ”Nissar”

Sonja Steen i ”Nissar”.
Sonja Steen i ”Nissar”.

TV-RECENSION Netflix danska julskräck för familjer bär spår av klassikerna ”E.T.” och ”Gremlins”. Men ”Nissar” är lite för medioker för att själv göra något större avtryck.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nissar 

Netflix

Säsong 1

Av Stefan Jaworski, med bl a Sonja Steen, Milo Toke Bendix Campanale, Vivelill Søgaard Holm, Lila Nobel, Peder Thomas Pedersen, Ann Eleonora Jørgensen.


FAMILJESKRÄCK Julskräck med en lagom balans av stämning och skrämsel för familjer, med rötterna i folksägner och nordisk mytologi. Det är tanken med Netflix nya danska serie ”Nissar”, som är skapad av Stefan Jaworski men bygger på en idé av, och också är producerad av, ”The rain”-duon Jannik Tai Mosholt och Christian Potalivo.

I centrum står en familj med mamma (Lila Nobel), pappa (Peder Thomas Pedersen), en storebror (Milo Toke Bendix Campanale) och en lillasyster (Sonja Steen), som åker till en avlägsen ö i skärgården för att fira jul.

Lokalbefolkningen verkar dock inte vara speciellt imponerade av besöket. Folk beter sig fientligt. Sektvibbarna är påtagliga, och något är skumt i skogarna. 

Och snart hittar Josefine, dottern i familjen, en underlig varelse i ett av uthusen på gården de hyr. En litet, försiktigt och penntrollsliknande väsen, med stora, utstående öron, stora bedårande ögon och fjunig hjässa. 

Josefine tar i hemlighet ”Kee-Ko” under sina vingar. Men det skulle hon inte ha gjort. För han är en skogsnisse, och när sådana växer upp går de från söta till monstruösa. Och i och med ungens försvinnande störs öns skira balans mellan människor och monster, och dramatik på liv och död utbryter.

”Nissar” bär spår av både ”E.T.”-mys och ”Gremlins”-rys, men har varken manuset eller känslan (eller, misstänker man med tanke på hur sällan man ser nissarna, budgeten) som uppgiften kräver, och blir i slutänden inte mer än ett i teorin kul men i praktiken rätt förglömligt försök.


”Nissar” har premiär på Netflix den 28 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE