”Vi i villa” är årets hittills bästa svenska serie

”Vi i villa”.
”Vi i villa”.

TV-RECENSION Medelklassatir att fnissa igenkännande åt, och medelåldersångest som berör.

Henrik Schyfferts ”Vi i villa” är årets första svenska måste se-serie.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vi i villa

Discovery+/Kanal 5

Säsong 1

Av Tove Eriksen Hillblom, Henrik Schyffert och Maria Nygren, med bl a Mattias Nordkvist, Sanna Sundqvist, Johan Widerberg, Helena af Sandeberg, Tuva Li Ramel, Filip Berg, Bahar Pars och Pablo Leiva Wenger.


DRAMAKOMEDI En skrattspegel riktad mot den ängsligare falangen inom medelklassen. Mot statushets, renoveringsmani, förljugenhet, och diverse löjliga påhitt i den ständiga jakten på att hänga med och sticka ut, fast på precis samma sätt som alla andra. 

Men också: en allvarligare, mer ledsen, skildring av en drabbande tomhet mitt i livet, ett äktenskap som inte längre gör någon lycklig, och ett fadershjärta som snedtänder.

Dramakomedin ”Vi i villa” – som är regisserad av Henrik Schyffert, och baserad på den bok som Petter Lidbeck gav ut 2008 under pseudonymen Hans Koppel – handlar om Anders (Mattias Nordkvist).

Han är gift med Filippa (Sanna Sundqvist), som bryr sig mest om vad andra tycker, och pappa till Anna (Tuva Li Ramel), som inte har några vänner. 

Han är fast i en ytlig tillvaro som han inte trivs med, men ändå gör sitt bästa för att passa in i.

Han umgås med människor han inte tycker om. Välbärgade typer som kan köpa det mesta, förutom ett intellekt. Allra värst är Martin (den regerande birollskungen Johan Widerberg), som är lika skrytsam som han är rik, och padelgängets fascist.

Och han vantrivs på sitt jobb på en talarförmedling, där en bajsnödig hipsterchef i fånig mössa (Filip Berg) slår knut på sig själv, och sina anställda, för att locka över profilerna med de mest säljande plattityderna.

När vi först träffar Anders bryter han direkt den fjärde väggen och håller en lång monolog om allt han avskyr och föraktar, och det är uppenbart att det bara är en tidsfråga innan den tickande bomben inom honom kommer att explodera. Innan han, om en så vill, gör en ”falling down”.

Och en mobbningshandling mot hans dotter blir droppen som får bägaren att rinna över.

Anders börjar jävlas med sin omgivning. Och snart har han trasslat in sig i en härva som bara har en väg ut. 

Den är inte smärtfri – men befriande.

Satiren kring det dyra och stressande skådespel som pågår, på arbetsplatser, i hem och på parmiddagar och sociala medier, är förstås tacksam, i en tid då ”medelklass” är både en bekväm och eftertraktad livsstil, och ett sorts skällsord. 

Den är till och med så tacksam att den, i sämre händer, förmodligen hade kunnat kännas som ett billigt skott mot vidöppet mål.

Men den känslan får man aldrig här, då givna inslag och poänger kompletteras med ett personligt drama som berör. Och Nordkvist är perfekt för den här rollen. Han har den desperata blicken hos ett djur i en bur, och man kan nästan se ångesten sippra ut ur hans porer. Tills han äntligen tar av sig masken, i en fantastisk scen mot Bahar Pars framåt slutet.

Det här är årets svenska serie, så här långt.

Alla vi i villa måste titta. 


”Vi i villa” har premiär på Discovery+ och i Kanal 5 den 7 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE