Olle Sarri om Palmemordet

Jagades av Christer Pettersson: ”Han var hög som ett hus”

Publicerad:
Uppdaterad:
Schiaffino Musarra, Anki Larsson, Olle Sarri och Alexander Karim i ”We got this”.
Foto: PETER CEDERLING / SVT
Schiaffino Musarra, Anki Larsson, Olle Sarri och Alexander Karim i ”We got this”.

TV

Olle Sarri, 48, spelar en av privatspanarna som försöker lösa Palmemordet i SVT:s komediserie ”We got this”.

I verkligheten blev han jagad av Christer Petersson, mannen som många fortfarande tror var skyldig.

– Han var hög som ett hus men inte så bra på att springa, säger skådespelaren.

Olle Sarri har ett 40-tal film- och tv-roller bakom sig, från Lukas Moodysson-klassikern ”Tillsammans” (2000) till fjolårets Viaplay-serie ”Den inre cirkeln”. I den senare blev han omtalad för en mycket speciell frisyr.

Just nu jobbar Olle Sarri parallellt med flera inspelningar.

– Ja, konstigt nog. Jag har haft extrem tur med projekt som ändå rullar på, så klart med annorlunda tillvägagångssätt och arbetsmetoder.

”We got this” – Schiaffino Musarras svarta komediserie i SVT – handlar om allt som gått fel i Palmeutredningen. Musarra själv, Alexander Karim, Anki Larsson och Olle Sarri försöker gemensamt lösa mordet. Målet för kvartetten är att få ut de 50 miljoner kronorna som väntar i belöning.

Träffade privatspanare – inför inspelningen

Olle Sarris privatspanare Björn är tveklöst en av hans mer minnesvärda roller.

– Det är ju en väldigt säregen typ. Väldigt rolig att spela. Privatspanare och konspirationsteoretiker. Utåt sett verkar han vara en knasig enstöring. Samtidigt är han väldigt kunnig och påläst. En ensamvarg som ändå blir väldigt kär – i att hitta andra att dela sitt intresse med. Så lite motvilligt diggar han den här kvartetten.

– Jag har ju träffat några privatspanare inför inspelningen och det är likadant med dem. De har massor av kunskaper, men sedan svänger det ibland och kryddas med rena galenskaper.

Vad minns du själv av Palmemordet i februari 1986?

– Jag var 14 år och på besök hos min moster på sportlovet. Hon berättade på morgonen och jag trodde först inte på henne. Många blev väl tagna på sängen, trodde att något sådant händer inte här i Sverige.

Foto: CAROLINA BYRMO
Olle Sarri.

Christer Pettersson (1947-2004) dömdes 1989 i tingsrätten som skyldig till mordet på Olof Palme. Han frikändes i hovrätten. Pettersson hade 1970 gjort sig skyldig till dråp och dömts till sluten psykiatrisk vård. Som drog- och alkoholmissbrukare gjorde han sig sedan skyldig till flera andra brott.

– Jag kommer ihåg en biltur med pappa när han sa att även om Pettersson inte var skyldig, borde han sitta inne, för att han var livsfarlig. ”Men då kommer ju den riktiga mördaren att gå lös”, svarade jag. Fast jag har nog aldrig trott att han var skyldig.

”Jag lät honom jaga mig”

– Men jag har faktiskt blivit jagad av Christer Pettersson. Han var hög som ett hus.

– Det var 1995 eller 1996. Vi spelade in sketcher till ZTV:s program ”Knesset”. Temat var kärlek och jag skulle springa omkring och krama folk och alltihop filmades i smyg från bakluckan på en Cheva Pickup.

– Vi var nära Vasaparken. Min teori är att Christer Pettersson hade sett fotograferna i bilen, blivit nojig att vi skulle filma honom och så började han jaga mig. Jag var kolugn, han var ju ingen atlet, så jag lät honom jaga mig en bit nedför Odengatan. Bilen följde efter och så hoppade jag in i den efter ett tag. ”Det här är pangmaterial, det bästa vi har gjort”, hann jag tänka. Sedan visade det sig att de aldrig startade kamerorna, de var för rädda för min skull för att tänka så.

”We got this” visas i SVT1 på söndagskvällar och på SVT Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE