Netflix första svenska ståuppspecial, isländska mord och hårfager miniserie

Publicerad:
”Elefanten i rummet”, ”The Valhalla murders” och ”Self made”.
Foto: Netflix.
”Elefanten i rummet”, ”The Valhalla murders” och ”Self made”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS David Batra muntrar upp i deppet med Netflix första svenska ståuppspecial. Isländska ”The Valhalla murders” är snygg Nordic noir. Och Octavia Spencer inspirerar som hårentreprenör i miniserien ”Self made”.

Foto: Netflix.
David Batra i ”Elefanten i rummet”.

Elefanten i rummet


Det passar bra så här i de deppigaste av tider, att Netflix lanserar sin första svenska ståuppspecial. Det är David Batra som har äran att bli förste svensk bland komiker som Dave Chappelle, Ellen Degeneres, Ali Wong och Amy Schumer, och föreställningen (som hade scenpremiär hösten 2017) heter ”Elefanten i rummet”. Titeln syftar på Batras fru; Moderaternas före detta partiledare Anna Kinberg Batra, som på ett eller annat sätt är föremål för många av skämten – fast på ett kärleksfullt sätt. Batra kranar mycket humor ur sitt liv som man till en omsusad toppolitiker, men är också inne på mer allmängiltiga saker som föräldramöten, näthat och sms-konversationer med äldre. En skön stund fniss.
Netflix. Premiär på onsdag


Foto: Netflix.
”The Valhalla murders”.

The Valhalla murders


Man har väl känt sig lite färdig med den typ av nattsvarta och sträva, urtypiskt nordiska kriminalserier som det ett tag gick inflation i – men den här isländska mordgåtan som nyligen släpptes på Netflix har fått mig att omvärdera min ståndpunkt. Jag HAR tydligen visst plats för mer Nordic noir i mitt liv, även om genrens bäst före-datum kanske har passerat. I ”The Valhalla murders” utreder två poliser, som båda naturligtvis brottas med personliga problem vid sidan av, en serie mord där offren har fått sina ögon utskurna, och spåren leder mot det ökända, nedlagda gamla pojkhemmet Valhalla. Som gjort för att hetstitta på.
Netflix


Foto: Netflix.
”Self made”.

Self made


I ”Self made: Inspired by the life of Madam CJ Walker”, som den långa titeln lyder, spelar Octavia Spencer entreprenören och aktivisten Madam CJ Walker (från början Sarah Breedlove), som i slutet av 1800-talet och fram till sin död 1919 gjorde sig en förmögenhet på att utveckla och sälja smink och hårprodukter för svarta kvinnor. (Enligt Guinness rekordbok var hon USA:s första ”självgjorda” kvinnliga miljonär.) Som miniserie är ”Self made” en bra bit från de prestigeproduktioner vi har börjat bli bortskämda med – men det är en sjutusan till historia, och den är både inspirerande och underhållande berättad, med kända namn som Carmen Ejogo, Tiffany Haddish och Blair Underwood i biroller.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE