Tv-recensioner

Stark och tragisk spänning om det heliga moderskapet

”Snöänglar” bör bli en ny svensk-dansk succé

Av: 

Karolina Fjellborg

”Snöänglar”.
”Snöänglar”.

TV

TV-RECENSION Mindre spektakulär än ”Bron” – men minst lika stark.
Svensk-danska, tragiska ”Snöänglar” bör vara en given succé för SVT.

Betyg: 4 av 5 plus
Snöänglar

SVT
Säsong 1
Av Mette Heeno, med bl a Eva Melander, Josefin Asplund, Ardalan Esmaili, Maria Rossing, Nikole Baronas, Cecilia Nilsson, Shanti Roney, Ylvali Rurling, Pablo Leiva Wenger, Mattias Nordkvist, Albin Grenholm, Johanne Louise Schmidt.


KRIMINALDRAMA SVT och det danska public service-bolaget DR har samarbetat igen, och medan ”Snöänglar” är någonting helt annat än ”Bron”, är resultatet minst lika bra den här gången. Även om formen kanske är mindre spektakulär.
Det är en kall vinter i Stockholm, och under natten mot julafton, under ett kraftigt snöoväder, försvinner Lucas – en fem veckor gammal bebis – från sitt hem i ett loftgångshus i en av Stockholms mer medfarna förorter.
Och det är inte ett välordnat hem han försvinner från. Mamman Jenni (Josefin Asplund, i sin bästa roll hittills) har varken ork eller omdöme, missbrukar tabletter och minns ingenting från kvällen före. Pappan Salle (Ardalan Esmaili) är stressad, utarbetad, orolig och farligt desperat. Och den hörselskadade storasystern Nicole (Nikole Baronas) verkar ruva på en hemlighet.
”Snöänglar” är melankolisk, socialt miserabel spänning, en tragi-thriller, med det heliga moderskapet i centrum. Den stora frågan är naturligtvis om Jenni, i rus och förtvivlan, har gjort sig av med sitt eget barn. Men kring henne kretsar andra kvinnor vars förhållande till egna, andras – eller inga – barn också har betydelse för berättelsen:
Polisen Alice (Eva Melander), som själv har valt bort barn men blir djupt engagerad i fallet med Lucas.
Den danska, ofrivilligt barnlösa barnsjuksköterskan Maria (Maria Rossing), som praktiserar sina modersinstinkter i tjänsten, på andras barn.

Den gravida tonåringen Emma (Ylvali Rurling), som har rymt hemifrån och är efterlyst.
Och Jennis egen mamma Kajsa (Cecilia Nilsson), som själv varken är någon mönstermamma eller mönstermormor, och nu börjar misstänka sin egen dotter för barnamord.
Danska Mette Heeno har skrivit manus och svenska Anna Zackrisson har regisserat – och detta är oerhört starkt på alla plan.


”Snöänglar” har premiär i SVT den 28 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Josefin Asplund

Ardalan Esmaili

Eva Melander

Tv-serier