Övernaturligt tråkig dansk Netflix-thriller

”Equinox” hade vi kunnat vara utan

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Equinox”
Foto: Tine Harden/Netflix.
”Equinox”

TV-RECENSION For helvede. Netflix övernaturliga danska thriller ”Equinox” är paranormalt tråkig.


Equinox
Netflix
Säsong 1
Av Tea Lindeburg, med bl a Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume.


ÖVERNATURLIG THRILLER När Netflix släppte trailern för den här danska övernaturliga thrillern för ungefär en månad sedan, var det lätt hänt att börja yra om likheter med Baran bo Odars och Jantje Frieses ultrasofistikerade tidsbändande tyska sci-fi-tragedi ”Dark”. Man fick lite samma vibbar.
Men vi får släppa det. Helt och hållet.
Tea Lindeburgs ”Equinox”, som är baserad på en podcast och alltså är streamingjättens andra danska originalserie efter ”The rain”, saknar nämligen både hjärnan, vemodsfinessen, utseendet, stämningen, rollfigurerna och... ja, allt.
Det handlar om Astrid, som spelas av Danica Curcic som vuxen och av Viola Martinsen som barn. 1999, när Astrid var nio år gammal, försvann hennes syster Ida (Karoline Hamm) tillsammans med nästan hela sin skolklass spårlöst från ett studentflak. Astrid blev traumatiserad, började plågas av fruktansvärda syner av en håla med brandgul dimma, och fick läggas in för psykiatrisk vård, medan hennes pappa (Lars Brygmann) försökte acceptera det som hänt och hennes mamma (Hanne Hedelund), som uppförde sig väldigt underligt redan före förlusten, tappade greppet fullständigt.
Nu, i vuxen ålder, blir Astrid plötsligt kontaktad av en av Idas klasskamrater (en av de få som inte försvann), och hon blir besatt av att ta reda på vad det egentligen var som hände 1999 – samtidigt som synerna börjar komma tillbaka.
Så vad var det som hände? Jag kan avslöja att det bland annat handlar om en animistisk kult, en gudinna, en magisk bok, ägg, offer, vårdagjämning, höstdagjämning, vintersolstånd, sommarsolstånd, och en ”harman” – med stånd. (Jo, tyvärr.)
Handlingen hoppar flitigt mellan dåtid och nutid, men problemet är inte, som det kan vara i den här typen av serier, att det rör sig om en komplex historia som det är svårt att hänga med i. Problemet är att det rör sig om en imbecill historia som det är helt omöjligt att engagera sig i.
”Equinox” vill vara ockult spänning men är snarare ett onaturligt tråkigt sömnpiller, simpelt smaksatt med billiga sexualinslag.


”Equinox” har premiär på Netflix den 30 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE