”Skitsamma” har en skev självbild

Nour El Refais tv-serie är inte vad den tror att den är

”Skitsamma”
”Skitsamma”

TV-RECENSION Nour El Refai kan vara rolig.
Men hennes regidebut är det inte.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Skitsamma
Discovery+
Del 1-3
Av Nour El Refai och Jenny Grewdahl, med bl a Oscar Zia, Yandeh Sallah, Lancelot Ncube, Malte Myrenberg Gårdinger, Josefin Rheborg.


DRAMAKOMEDI Inte sedan SVT gav oss ”Boys” 2015 har jag sett en svensk tv-serie som har gjort mig så generad som ”Skitsamma”.
Då var det vi kritiker som var jagsvaga och inte förstod oss på serien, tydligen, och risken är väl överhängande, antar jag, för att även detta i själva verket är genialt. Om du frågar de inblandade. Jag har säkert helt fel.
Men jag tar den kulan i tjänsten, för här måste ändå någon sorts varning utfärdas.
”Skitsamma” är baserad på den (framgångsrika) danska förlagan ”Sjit happens”, och regisserad av Nour El Refai, som också har bearbetat manuset tillsammans med Jenny Grewdahl och, enligt henne själv, gjort det ”helt enkelt bättre”.

Efter att ha sett de första tre avsnitten är jag lite skeptisk till att originalet verkligen kan vara sämre – men i ett pressmeddelande konstaterar Discovery+ att El Refai är ”Sveriges främsta komiker”. Som om det vore ett konstaterat, obestridligt faktum. Så återigen, kanske har jag fel.
(En annan intressant formulering är att casten är ”handplockad”. Hur gör man annars undrar jag nyfiket. Lottas rollerna ut?)
Nå, det hela handlar i alla fall om ett gäng 20-någontings som delar lägenhet i Stockholm. Sexdåren Matteo (Lancelot Ncube) som ligger med allt som rör sig. Pedanten och kontrollfreaket Emil (Oscar Zia). Mesen Ola (Malte Myrenberg Gårdinger), som är en sådan dörrmatta att han tvättar menstrosor för hand. Och Matteos syster Annie (Yandeh Sallah), som är så där härligt världsvan och frigjord som bara en ung tjej som precis har kommit hem från en resa som hon ofta och gärna refererar till kan vara.
Sedan har vi också den obehagliga grannen Öland (Josefin Rheborg), som jag inte har kompetensen att ställa en diagnos på.
Discovery+ kallar ”Skitsamma” för ett relationsdrama och ett coming of age-drama, men det är en helt orimlig beskrivning av vad det här är. Men en usel sitcom är det inte riktigt heller. Så jag får landa i dramakomedi – även om det egentligen är att använda för stora ord.
Så tänk er snarare en serie som ser ut och låter som en billig gammal såpopera, men har en skev självbild, och inbillar sig att den i själva verket är en rolig, fräck, frispråkig och utmanande generationsskildring med fingret på samtidspulsen.

Där någonstans har vi det.


”Skitsamma” har premiär på Discovery+ den 4 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE