”Narcos: Mexico” – nytt land, samma beroendeframkallande recept

Publicerad 2018-11-15

Diego Luna i ”Narcos: Mexico”.

TV-RECENSION ”Narcos” har efter tre säsonger flyttat norrut från Colombia och blivit ”Narcos: Mexico”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Narcos: Mexico
Netflix
Del 1-5
Av Carlo Bernard och Doug Miro, med bl a Michael Peña, Diego Luna, Alyssa Diaz, Teresa Ruiz, Joaquín Cosío och Tenoch Huerta.


KRIMINALDRAMA Efter tre säsonger om kokainet i Colombia, med fokus först på Pablo Escobar och sedan på Calikartellen, har Netflix gedigna knarkdrama ynglat av sig. "Narcos: Mexico" – som alltså inte är en fjärde säsong av "Narcos" utan snarare en sorts följeslagarserie – tar sin början under tidigt 80-tal, och berättar historien om det moderna drogkrigets ursprung och framväxandet av Guadalajara-kartellen på den tidigare oorganiserade mexikanska drogmarknaden.
I centrum står två män som kämpar med att bygga upp det de tror på och få respekt på varsin sida av lagen.
Diego Luna spelar Félix Gallardo – en smart och driven man som ser möjligheter ingen annan ser vad gäller både mexikansk marijuana och colombianskt kokain, och går från obetydlig spelare till boss över ett imperium.
Och Michael Peña spelar Kiki Camarena. En amerikansk agent vid tämligen nybildade och lågprioriterade DEA, som flyttar till Guadalajara med sin familj och blir besatt av att sätta dit Gallardo och hans gäng och organisera och effektivisera sin arbetsgrupp i ett höggradigt korrupt land.
Kvinnorollerna är få och intetsägande och ovärdiga en så här i övrigt bra serie – men det hela landar ändå i en beroendeframkallande skildring av en bisarr och våldsam verklighet som klår dikten, i sann "Narcos"-anda.
(Och ja, gamla colombianska bekanta från moderserien dyker upp, i en sorts dubbel crossover halvvägs in i säsongen.)


”Narcos: Mexico” har premiär på Netflix den 16 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS