Anna Laurell trotsade den oskrivna regeln i Mästarna

Sportbladets Kristoffer Bergström om veckans ”Mästarnas mästare”

Regler ska följas.

Normer ska brytas.

Gud så jag hejar på Anna Laurell.

Jag dras till kantiga människor.

Längdåkaren Justyna Kowalczyk stakar fulare än norskorna, puckelryggigare, och insinuerar att rivalerna kan var dopade. Polskan följer den mjuka skidfamiljens regler, men töjer på beteendekoderna därinne.

Fotbollsspelaren Diego Costa snorloskar sig själv i handen för att kleta på backarna. Han nyps. Som föredöme är han hopplös, som attraktion magnetisk. Efter slutsignalerna kramas brasilianaren ofta varmt med motståndarna.

Passar Anna Laurell bredvid Justyna och Diego?

Hon verkar inte vara elak som person, inte nära, men i ”Mästarnas mästares” lullvärld är hon kantigast. Det är en miljö där man inte klagar på andra, är ödmjuk, lastar sig själv vid förluster. Och hur illa kalibrerade lekarna än varit, även om ingen greppat reglerna i bassängsbasket, respekterar man slutligen nattduellens kodex. Sisten väljer alltid nästsisten.

Anna Laurell är sällan tillmötesgående. Hon ställer inga inställsamma frågor under de andras tillbakablickar. Hon förklarar sina boxningssegrar med att hon dominerade och var överlägsen.

I sista grenen halkar Laurell ner under Thomas Ravelli i totalen. Ett jumbomöte med fotbollsmålvakten är det rimligaste, men Laurell väljer inte det. Hon duellerar mot Anna Olsson som varit bäst av alla, förutom immuna Lars Frölander.

Hon duellerar mot sin rumskamrat, längdåkaren med långsammare reaktionsförmåga, och skickar ut henne ur tävlingen.

Visst säger Laurell att hon lottade, det kan ha varit så, men det förändrar inte följden. De fem andra väntade sig att hon skulle ickevälja, klappa dem medhårs genom att ta Ravelli, vilket märks i stämningen när hon tillkännager sitt val.

När Laurell återvänder till huset som segrare är stämningen bland de andra tryckt. En osynlig regel är bruten, deras värsta rival är utslagen och en svårläst boxare ska tävla vidare.

I vanliga livet ska man vara snäll.

I hårda och ansträngande tävlingar ska man vara hård och ansträngande.

Därför hejar jag från i dag och framåt på Anna Laurell.

Publisert: