Tv-serier

Här är karaktärerna i säsong 1 av ”Skam”

Av: 

Erik Åberg

TV

I dag, 1 december, kommer den första säsongen av den norska succéserien ”Skam” till SVT.

Nöjesbladet har därför gjort en guide till karaktärerna och vanligt förekommande norska ord.

Den första säsongen av ”Skam” kretsar främst kring fem tjejer på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. Från korridorerna, tonårsrummen och festerna skildras det som hör ungdomen till: fylla, sex, bråk, kärlek, vänskap och plugg.

Nedan följer en kortare beskrivning, men inga spoilers, om de mest centrala karaktärerna i säsong ett.

Eva Kviig Mohn

Eva är säsongens huvudkaraktär. Hon växte upp i den norska staden Bergen men bor numera i Oslo med sin mamma. Dock är hennes mamma inte den mest närvarande eftersom hon ofta reser i jobbet.

Förutom Jonas och Isak känner inte Eva någon när hon börjar på skolan. Men så småningom får hon vänner men också en rad olika problem - både när det gäller kärlek, vänskap och vem hon ”egentligen” är.

Noora Sætre

I ett kollektiv i Oslo bor Noora tillsammans med två vänner. Innan det bodde hon i Madrid en sväng.

Noora är självständig, har ofta en feministisk analys och försöker alltid ställa upp för sina vänner. Att supa sig full på fester är ingenting som ligger högt på prioriteringslistan.

Vilde Lien Hellerud

Grupptryck, skvaller och att hitta sig själv är något Vilde brottas mycket med. Att passa in och få en bra social rang är viktigt. Något som är minst lika viktigt, om inte viktigare, är planeringen kring ”russebussen” (se ordlistan). Då bussen kräver tre år av planering är Vilde den drivande i gänget kring detta.

Sana Bakkoush

”Ärlighet varar längst”, skulle kunna vara Sanas motto. Ibland är hon, enligt sin vänner, för ärlig. Nästan på gränsen till dominant. Men att alltid ta strid för sin vänner, oavsett situation, är en självklarhet.

Chris Berg

Humorn, skämten och flamset i gänget är det Chris som står för. Alltid på bra humör och utåtriktad. Men tar inte alls för sig lika mycket när hon hamnar i en konflikt eller måste stå upp för sig själv.

Jonas Noah Vasquez

Huvudkaraktären Evas pojkvän. Också stark motståndare till idén om ”russebussen” som han tycker är ett kapitalistiskt arrangemang. När han inte umgås med Eva spelar han gärna ”Fifa” med sina vänner.

Isak Valtersen

Isak tar inte särskilt stor plats i den första säsongen men är bästa kompis med Jonas. Han blir ofta tredje hjulet när Jonas umgås med Eva. Som när de vill åka iväg och göra ”pariga” saker.

Ingrid Theis Gaupseth

Högt upp i den sociala rangordningen och drar sig inte för att vara en ”bitch”. Inte speciellt många repliker i säsongen men en desto viktigare bakgrundshistoria.

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

15 saker du inte vet om norska ”Skam”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

NRK

Skam (tv-program)