TV4 stänger ned kommentatorsfält efter påhopp mot Nikki Amini

TV

Jurymedlemmen Nikki Aminis uttalande i säsongsstarten av Idol blev för mycket för vissa av tittarna.

Efter en rad påhopp och kränkande kommentarer har TV4 nu valt att stänga ned vissa av sina kommentatorsfält.

– Jag har fattat att det finns åsikter om att jag tar för mycket plats men jag förstår ärligt talat inte hur folk har tid att sitta och kommentera, säger Amini till Aftonbladet.

Efter att årets Idol drog igång under måndagen har kommentarerna om deltagarna och de nya jurymedlemmarna inte låtit vänta. Dock har vissa bedömningar varit hårdare än andra och det är inte bara de sökande som fått ta emot hårda ord. Även kritiken mot jurymedlemmen Nikki Amini har varit bitande hård. Så pass att TV4 nu tvingats stänga ned kommentatorsfälten på flera av sina plattformar.

– Vårt digitala team ansåg att det var så pass många kränkande personangrepp som bryter mot den policy vi har i våra sociala medier att man valde att stänga av kommentarsfälten på vissa klipp istället för att moderera dem, säger pressinformatören Anders Edholm.

"Fattar inte att folk orkar"

Även Clara Tengbom, exekutiv producent, beklagar händelsen.

– Det är jättetråkigt när folk inte kan sköta sig på sådan här plattformar. Vi visste att den nya juryn skulle väcka mycket uppmärksamhet men vi tolererar inte kränkningar och påhopp. Vår policy är att driva ett forum som är respektfull och där man håller en god ton.

Nikki Amini själv säger till Aftonbladet att hon inte har läst någon av kommentarerna utan blev kontaktad av TV4 under onsdagen.

– Jag har inte tid att sitta och läsa kommentarsfält. Generellt så är min inställning att om det inte är en åsikt jag personligen har bett om så är det ingen åsikt jag bryr mig om.

Men hur ser du på händelsen?

– Jag har fattat att det finns åsikter om att jag tar för mycket plats men jag förstår ärligt talat inte hur folk har tid att sitta och kommentera. Det är ingen nyhet att det sticker i ögonen när en ny person tar plats och vågar säga vad man tycker och inte ursäktar sig. Sen är jag tjej med. Jag hoppas det inte beror på det men jag har märkt att det sticker lite extra.

Att hon fått kritik kommer dock inte förändra hennes roll i juryn.

– Som person är jag rak och tydlig och har inga problem med det. Folk kanske förväntar sig att man ska vara mjukare som kvinna men jag är här för att göra ett jobb och i vår roll som jury är det viktigt att inte vara otydliga. Vi kan inte uppmuntra något som faktiskt inte finns där.

Du har sagt att dina kollegor är för fega - betyder det att du tar på dig en hårdare roll?

– Vi är alla olika och väljer att kommunicera på olika sätt. Jag tycker man ska ge kritik till en person som tagit steget att söka till Idol, då man har en förhoppning om att bli en popstjärna. Men det är skillnad på att vara bäst i kompisgänget och att vara med i programmet. Om vi då säger kanske blir det fel.

– Antingen så finns det något att jobba med eller så gör det det inte. Jag tycker inte att jag är hårdare än dem utan jag är bara ärlig och vill ha ut det bästa ur idolerna.

Hur ser du på att du kan uppfattas som hård?

– Om man verkligen lyssnar på vad jag säger så är jag inte elak utan bara väldigt tydlig med den information jag vill ge och som jag vill ska gå fram. Jag har fått detta uppdraget av en anledning och det är för att jag kan och vet vad jag pratar om.

Kommer detta att ändra ditt sätt att vara?

– Nej, jag trivs väldigt bra med mig själv och har kommit långt med den jag är så jag kör på. Folk måste acceptera att det finns  personligheter där man vågar stå upp för sig själv och säga vad man tycker och tänker och det måste respekteras.

Har du något du vill säga till dem som skriver?

– Jag tycker de ska fortsätta att titta på programmet och tycker att det är jättekul att de kollar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol

TV4