Birdie nam nam , just det!

TV

Oh, vilket party!

En av Peter Sellers bästa komedier. Han spelar en otursförföljd indier som råkar hamna på en fest och driver alla till vansinne. Spred frasen ”Birdy nam nam” över världen.

Det börjar vid en filminspelning, där han som statist råkar förstöra en viktig scen, och sedan hamnar han av misstag på producentens stora fest.

Viss töntig 1960-tals-känsla, men fortfarande tidlös humor.

Peter Sellers (1925– 1980) blev mest känd för komiska roller, främst som inspektör Clouseau i ”Rosa Pantern”-serien och fina brittiska 1950- talskomedier som ”Ladykillers”.

I ”Dr Strangelove” gör han tre roller, alla minnesvärda. Men han gjorde också mer allvarliga filmer, som den politiska satiren ”Välkommen mr Chance”, (The Party, 1968)

TV 4

20.00

Wild at heart

Våldam och bisarr historia av David Lynch. Nicolas Cage och Laura Dern är kärleksparet på flykt, bland annat från hennes mamma. Som skickar i väg elaka hårdingar efter de två. Brutal och provocerande och olik det mesta. (1990)

TV 1000

20.00

Fairytale – a true story

Fotograf blir nyfiken på fotonegativ, där änglar syns. Han åker till prästfamilj för att hitta sanningen och dras in i en värld av hallucinationer.

Inleds 1912 och bygger på verkliga händelser i England med ett foto som föreställer några småflickor och en ängel. Lasse Hallström skulle gjort den här filmen, men ändrade sig i sista stund. (Photographing fairies, 1997)

Z TV

21.00

Skuggspel

Underhållande, träffsäker skildring av några människor i Paris mode- och filmvärld. Regisserad av Martine Dugowson, som gjorde ”Mina”. Den filmens stjärnor – Romane Bohringer och Elsa Zylberstein – är med även här. Huvudrollen görs av Helena Bonham Carter, en klädskapare som vill göra karriär.

Carter blev först känd via vackra kostymfilmer som ”Howards End” och ”Ett rum med utsikt”, men hon har också fått visa andra personligheter i moderna historier som ”Fight Club” och Woody Allens ”På tal om Afrodite”.

Hon är mycket bra som snäll apa i senaste versionen av ”Apornas planet”. (Portraits chinois, 1996)

SVT 2

22.40